MEDICINSKI TEHNIČAR KOJI JE U SANITETU PORODIO ŽENU ZA KURIR: Primetio sam glavicu i shvatio da je porođaj krenuo! A onda...
Foto: Privatna Arhiva

beba imala drugačije planove

MEDICINSKI TEHNIČAR KOJI JE U SANITETU PORODIO ŽENU ZA KURIR: Primetio sam glavicu i shvatio da je porođaj krenuo! A onda...

Društvo -

Imali smo puno posla to veče. Taman kad je malo utihnulo, neko je zalupao na vrata. Bila je to trudnica sa suprugom. Rekli su da joj je pukao vodenjak. Stavili smo je odmah u sanitet u nameri da je vozimo u Šabac. Međutim, u tom trenutku sam ispod njene trenerke primetio glavicu i shvatio da beba ima drugačije planove! Porođaj je krenuo!

Ovako za Kurir priča Dušan Stekić (26), medicinski tehničar u dežurnoj ekipi hitnog medicinskog prijema u Domu zdravlja u Bogatiću, koji je neočekivano u subotu u 3.06 sati obavio porođaj u sanitetu na parkingu ispred zgrade ove zdravstvene ustanove.

Loznica, Sanitet, vozilo
foto: T.Ilić

- Izleteo sam čim sam čuo da neko lupa na vrata. Zatekao sam trudnicu i njenog supruga. Rekli su da joj je vodenjak pukao, a žena je stajala normalno i izgledalo je da je sve u redu. Pozvao sam lekara. Odmah je došao. Organizovali smo prevoz. Međutim, kad smo je ubacili u sanitet, pogledao sam je i video da je porođaj krenuo. Eto, toliko se sve brzo desilo - priča Stekić, koji u Hitnoj radi oko dve i po godine.

Bio je, kaže, u šoku. O porođaju je do tada imao samo teoretsko znanje.

- Međutim, kao da mi je neko pričao šta da radim. Samo malo sam zaokrenuo bebu, koja je tako lagano izašla. Sve se izdešavalo neverovatnom brzinom. Dete sam podigao, potapšao blago po leđima. Dr Milan Ljubinković je uleteo, skinuo mu posteljicu i ono je zaplakalo. Dečak... Malo je reći da smo bili presrećni.

Nakon toga, ovaj tim je bebu i mamu prevezao do bolnice u Šapcu.

- Bebica je uz put otvarala okice. Kad smo došli do bolnice, babice su izašle i čestitale. Takvu mešavinu emocija nikad nisam doživeo. To mi je najbolji dan u životu - priča sa uzbuđenjem.

Dušan skromno ističe da bi to uradio svako na njegovom mestu, a ako i ima zasluge, ona nije njegova, već celog tima.

- Veliku zaslugu imaju lekar Milan Ljubinković i vozač saniteta. Mi smo jednostavno ekipa i kao ekipa funkcionišemo. Božja volja je bila da se to tako dogodi i da porođaj prođe odlično.

Inače, mami iz Bogatića, koja je sve vreme porođaja bila smirena, ovo je drugo dete, a termin za porođaj je bio 8. februar.

Bonus video:

09:55

KLJUČAN PROBLEM JE KOMUNIKACIJA IZMEĐU LEKARA I TRUDNICA! Macura: Porodilje su uskraćene o postupcima koji slede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track