VRTIĆ PREKO NOĆI POSKUPEO 60%, RODITELJI DIGLI POBUNU: Stavljaju nas u mat poziciju, krše prava dece! Oglasilo se i obdanište!
Foto: Shutterstock

burno na jugu

VRTIĆ PREKO NOĆI POSKUPEO 60%, RODITELJI DIGLI POBUNU: Stavljaju nas u mat poziciju, krše prava dece! Oglasilo se i obdanište!

Društvo -

U Vlasotincu su poskupeli vrtići za čak 62,5 odsto! Cene usluge vrtića skočile su sa 3.950 dinara na čak 6.507 dinara.

Pojedini roditelji mališana u ovom mestu zabrinuti su zbog ovako velikog poskupljenja te su pokrenuli onlajn peticiju u kojoj tvrde da je PU "Milka Dimanić" preko noći promenila cenu usluga vrtića.

- Mi, roditelji, čija su deca korisnici pomenutih usluga, se ne slažemo sa tim i tražimo sledeće: Objašnjenje o razlogu promene cena usluga; Uvid u dokumentaciju gde je takva odluka izglasana od strane Upravnog odbora PU ili osnivačkog organa; Predlog načina za korigovanje cene; Predlog postupnog povećanja cene - navodi se u peticiji i dodaje:

- Imajući u vidu da su zaista cene osnovnih životnih namirnica porasle, kao i struje, grejanja i slično smatramo da Opština Vlasotince, kao i PU "Milka Dimanić" treba da imaju razumevanja za roditelje i da shvate da ovime krše prava roditelja na rad i prava dece na bezbrižno detinjstvo. Uslovljavajući roditelje da plaćaju preko noći povećanu cenu vrtića za 62,5 odsto, stavljaju nas u mat poziciju gde, ako ne vodimo decu u vrtić, nećemo moći da radimo, a ukoliko odvajamo od plata novac, nećemo moći deci da pružimo neko od osnovnih sredstava za život.

Deca, vrtić
foto: Shutterstock

Nakon žalbi roditelja Kurir je kontaktirao PU "Milka Dimanić" odakle su potvrdili da je došlo do poskupljenja.

- PU "Milka Dimanić" Vlasotince je dužna da ima odluku o ceni boravka deteta za tekuću godinu. Dužna je da postupa po Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama ("Sl.glasnik RS", br. 146/2014) na osnovu koga se određuje ekonomska cena boravka deteta u vrtiću. Nakon usvajanja budžeta u decembru mesecu 2023. za 2024. godinu od strane Privremenog organa Opštine Vlasotince, Ustanova je na Upravnom odboru dana 27.12.2023. br. 721 usvojila Finasijski plan ustanove za 2024. godinu. Ustanova je dužna da nakon usvajanja finasijskog plana za 2024. dostavi Opštini Predlog rešenja o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u PU "Milka Dimanić" u Vlasotincu za 2024. Mi smo ispoštovali i dostavili Opštini naš predlog.

Iz predškolske uprave navode i da je privremeni organ Opštine Vlasotince doneo Odluku o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u PU "Milka Dimanić" Vlasotince za 2024. godinu i dostavio Odluku 24. januara ove godine.

- Zadnje usvajanje predloga je bilo za 2020. godinu i ta cena boravka deteta u vrtiću je na snazi do kraja 2023. Tri godine je zadržana ista cena za boravak deteta u vrtiću. Ustanova je dužna da ispoštuje Zakon i ovaj Pravilnik i svake godine dostavlja Opštini predlog za utvrđivanje ekonomske cene - predlozi su dostavljeni za 2021. 2022. i 2023. godinu, ali ih Opština nije usvajala, imala je u vidu ekonomsku situaciju na nivou opštine kao i posledice korona virusa.

Vlasotince
foto: Kurir.rs/D. M.

Finansijska služba Opštine Vlasitince obavezno prekontroliše naš predlog, da li je u skladu sa zakonom i sa našim finansijksim planom za godinu za koju se podnosi ekonomska cena i tek nakon toga ide na usvajanje nadležnih organa Opštine. Nakon izvršene kontrole od strane Državne revizije u 2023.godini dobili smo potvrdu da smo ispravno radili time što smo svake godine slali predlog za novu ekonomsku cenu, ali je Opština Vlasotince dobila negativno misljenje revizije zašto je nije usvojila i dobila rok od godinu da otkloni navedenu nepravilnost.

Takođe, navode i da su 25. januara o povećanju cene boravka deteta u vrtiću na Savetu roditelja upoznali roditelje sa Odlukom Opštine o povećanju cene boravka deteta u vrtiću, a zatim na Upravnom odboru naše Ustanove dan kasnije upoznali članove Upravnog odbora.

- Nakon toga Odluka Opštine o povećanju cene boravka deteta u vrtiću je stavljena na oglasnim tablama za roditelje u svim objektima predškolske ustanove. Odluka o povećanju cene boravka u vrtiću je doneta na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama ("Sl.glasnik RS", br. 146/2014) u kome je jasno definisano na koji način se vrši obračun ekonomske cene, gde se jasno vidi da strukturu ekonomske cene čine rashodi: zarade zaposlenih i drugi rashodi za zaposlene, koji se utvrđuju u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu i troškovi poslovanja - gde spadaju svi rashodi koji ustanova ima koji su sadržani u finansijskom planu, osim rashoda za finansiranje nabavke nefinansijske imovine, odnosno osnovna sredstva, i rashodi koji se finansiraju iz sredstava ministarstva Republike - naglašavaju iz ove ustanove.

vrtić, obdanište
foto: Profimedia

Dodaju i da se sredstva koriguju sa prosečnim brojem dolazeće dece u godini koja prethodi godini obrade ekonomske cene.

- Tako dobijena ekonomska cena se deli sa brojem 12 (broj meseci) i dobija se mesečna ekonomska cena. Mesečna ekonomska cena se množi sa 20% (jer roditelji plaćaju 20% od ekonomske cene) i dobija se mesečna cena boravka deteta u vrtiću, a 80% finansira lokalna samouprava. Ima najave da će od januara 2025. godine boravak dece u vrtićima biti besplatan - ističu iz PU "Milka Dimanić".

0345338205, vrtić, obdanište
foto: Profimedia

Podsećaju i da su po odluci Opštine Vlasotince roditelji od januara 2020. do decembra 2023. godine za boravak deteta plaćali 3.950 dinara, a da bi po odluci Privremenog organa Opštine Vlasotince od janura 2024. trebalo da plaćaju 6.507 dinara.

- Ustanova zvaničnu žalbu roditelja nije dobila do danas, osim što je član Upravnog odbora iz redova roditelja na Upravnom odboru održanom 26. januara usmeno iznela mišljenje roditelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track