ŠTA U SLUČAJU NOVE PANDEMIJE: EU ulaže još 12 miliona evra u srpsko zdravstvo i 35 laboratorija da budemo spremni za nove krize!
Foto: Petar Aleksić

sigurnost

ŠTA U SLUČAJU NOVE PANDEMIJE: EU ulaže još 12 miliona evra u srpsko zdravstvo i 35 laboratorija da budemo spremni za nove krize!

Društvo -

Pandemija kovida pokazala je da niko ne zna kakve nam sve opasnosti po zdravlje prete u budućnosti, i stoga je EU izdvojila 12 miliona evra kako bi pomogla zdravstvenim ustanovama u Srbiji da efikasno odgovore na buduće krizne situacije!

Institut za javno zdravlje Srbije, Batut, Dr Milan Jovanovic Batut, konferencija, Nove inicijative za jačanje spremnosti
foto: Petar Aleksić

U okviru projekta koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, u Srbiji će do 2027. godine biti rekonstruisano i opremljeno 35 referentnih mikrobiokloških laboratorija u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Pored toga, biće unapređen postojeći sistem e-Zdravstva i platforme koja će omogućiti lekarima da u realnom vremenu imaju proistup istoriji bolesti i terapiji pacijenata, dok će postojeći Registar rizika od katastrofa biti nadograđen podacima o zdravstvenim rizicima, na osnovu čega će lokalne vlasti moći bolje da se pripreme.

Institut za javno zdravlje Srbije, Batut, Dr Milan Jovanovic Batut, konferencija, Nove inicijative za jačanje spremnosti, Emanuele Žiofre
foto: Petar Aleksić

- Obezbedićemo bolje i modernije laboratorije, bolje upravljanje podacima, zdravstveni kartoni pacijenata biće modernizovani, a težimo i većoj pripremljenosti za vanredne situacije u zdravstvu. Zdravstveni radnici zaslužuju da imaju najažurnije podatke i najbolju opremu kako bi mogli da da rade ono u čemu su najbolji - da leče ljude i spasavaju živote - poručio je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji na konferenciji "EU za zdravstveni sistem Srbije".

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da su ovakvi projekti posebno značajni za Srbiju, jer je približavaju standardima EU u pogledu nadzora i kontrole nad zaraznim bolestima, kao i otpornosti sistema javnog zdravlja:

Institut za javno zdravlje Srbije, Batut, Dr Milan Jovanovic Batut, konferencija, Nove inicijative za jačanje spremnosti, Danica Grujičić
foto: Petar Aleksić

- Potrebno je sve one koji su spremni da menjaju stvari na bolje umrežiti, uskladiti, sinhronizovati da bi sva ta znanja i veštine proizveli sinergiju koja će nam omogućiti pouzdan i siguran zdravstveni sistem. Još jedna tačka u tom delovanju je svakako digitalizacija zdravstvenog sistema.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da se razgovaralo i o mogućnosti dalje digitalizacije i upotrebe veštačke inteligencije u svrhu daljeg unapređenja rada:

- Takođe, 2026. godine 150 opština će biti spremnije za bolje reagovanje u vanrednim situacijama.

Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji, rekao je da je u planu i nadograđivanje postojećeg Registra rizika od katastrofa podacima o rizicima po javno zdravlje:

Institut za javno zdravlje Srbije, Batut, Dr Milan Jovanovic Batut, konferencija, Nove inicijative za jačanje spremnosti, Jakup Beriš
foto: Petar Aleksić

- Na taj način sve nadležne institucije moći ce da planiraju, predviđaju i prate razvoj vanrednih situacija sa implikacijama po javno zdravlje. Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, istakao je da se "vanredne situacije ne mogu uvek predvideti, ali ono što možemo da uradimo je da pripremimo sistem da odgovori na njih":

- Iako je istina da zdravlje nije sve, svi znamo da bez zdravlja nemamo ništa! Učesnici konferencije obišli su jednu od referentnih laboratorija u "Batutu", koja će takođe biti unapređena. Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje, rekla je da se spremamo za nove neizvesnosti.

Institut za javno zdravlje Srbije, Batut, Dr Milan Jovanovic Batut, konferencija, Nove inicijative za jačanje spremnosti
foto: Petar Aleksić

- Zarazne bolesti ne poznaju za granice. Ne znamo čime smo okruženi i svedoci smo da se različiti uzročnici zaraznih bolesti iz dana u dan menjaju, ali primenom znanja i uslova u kojima će naše laboratoirije raditi i upotrebom novih metoda, poput sekvenciranja, radićemo još brže nego do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track