OGROMNO INTERESOVANJE ZA SUBVENCIJE OD 25.000€! Memić: Veoma važan program za pomoć seoskim domaćinstvima, etno kućama i salašima
Foto: 321 Srbija

I PRE JAVNOG POZIVA

OGROMNO INTERESOVANJE ZA SUBVENCIJE OD 25.000€! Memić: Veoma važan program za pomoć seoskim domaćinstvima, etno kućama i salašima

Društvo -

Narednih dana očekuje se raspisavanje javnog poziva za podršku seoskom turizmu u Srbiji, što je izazvalo veliko interesovanje među vlasnicima seoskih domaćinstava. Vlada Srbije pripremila je uredbu kojom će biti obezbeđeno 150 miliona dinara za pomenute subvencije.

Salaši i etno kuće mogu očekivati pomoć od po 25 hiljada evra, uz sopstveno ulaganje od 2.500 evra. Ova inicijativa će znatno doprineti rešavanju problema radne sive zone u seoskom turizmu, jer je registracija neophodna za ostvarivanje prava na subvenciju.

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da će na javni poziv moći da se prijave seoska domaćinstva koja su registrovana u Centralnom informacionom sistemu e-turista.

- Ovo je jedan od najvažnijih programa za pomoć seoskim domaćinstvima, etno kućama i salašima - rekao je ministar Memić, ističući da je interesovanje već veliko nakon najave predsednika na predstavljanju programa "Srbija 2027".

Ministar Husein Memić
Ministar Husein Memićfoto: MTO

Memić je naglasio da je seoski turizam u ekspanziji kako u Srbiji, tako i širom sveta.

- Svi žele da istraže neistražena područja, da se hrane zdravo, da uživaju u prirodi - rekao je.

Dodao je da se način života drastično promenio u poslednjih nekoliko godina, te da je podrška ovakvim inicijativama od suštinskog značaja.

Pored toga, Ministarstvo turizma i omladine obezbedilo je i 400 miliona dinara za kreditnu podršku razvoju turizma u Srbiji. Seoska turistička domaćinstva takođe mogu konkurisati za ova sredstva kako bi unapredila kvalitet svoje ponude.

Vlasnici porodičnih imanja ističu da novac od subvencije planiraju investirati u razvoj postojećih kapaciteta, proširenje ponude i nadogradnju prostora kako bi pružili još bolje iskustvo svojim gostima. Zahvaljujući značajnoj podršci Vlade Srbije, ponuda u sektoru seoskog turizma biće značajno unapređena, na radost domaćih i stranih turista.

Kurir/Presserbia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track