"NEMAMO PRAVNI OSNOV DA PRIJAVIMO RODITELJE KOJI ODLAŽU VAKCINACIJU DECE" Pedijatar: Postoje tri grupe koje odbijaju imunizaciju
Foto: Shuterstock

VAKCINACIJA

"NEMAMO PRAVNI OSNOV DA PRIJAVIMO RODITELJE KOJI ODLAŽU VAKCINACIJU DECE" Pedijatar: Postoje tri grupe koje odbijaju imunizaciju

Društvo -

Nakon epidemije koronavirusa, a naročito poslednjih dana kada u Srbiji traje epidemija velikog kašlja pojedini roditelji koji se protive vakcinisanju svoje dece lekarima na potpis nose formulare kojima bi lekar trebalo da garantuje da dete neće imati nikakve posledice od vakcine.

Na pedijatre, koji su prvi u lancu koji bi roditeljima trebalo da objasne sve prednosti vakcinacije, na ovaj način su vrši i pritisak da potpišu neprovereni formular. Sa druge strane, zakon jasno definiše kave su kazne za roditelje koji ne dozvoljavaju da se njihovo dete vakciniše, ali u praksi imamo veliki broj slučajeva onih koji zbog ovakve odluke nisu trpeli gotovo nikakve posledice, a njihova deca nesmetano borave u vrtićima i školama.

Da li je zakon dobar ali se ne primenjuje? Da li je onima koji imaju novca da plate kazne koje su i do 150 000 dinara dozvoljeno da novcem kupe nevakcinaciju svoje dece?

Na ova pitanja odgovarali su gosti emisije Puls Srbije advokat Milina Dorić, doktor pedijatrom Jelena Mitrović i advokat Boško Žurić.

Jelena Mitrović
foto: Kurir televizija

- Mi suštinski imamo nekolio grupa roditelja koji odbijaju vakcinaciju dece. Najveći broj se plaši da vakcina naškoditi njihovom detetu. Živimo u doba društvenih mreža gde možete da pročitate mnogo toga. Imajući to u vudu, mi roditelje ne krivimo. Jedni se plaše pre svega MMR vakcine koja je svojevreemno dovedena u vezu sa autizmom. Urađene su razne studije koje to opovrgavaju, ali strah je ostao. Dalje, postoji druga grupa koja ne želi nikakve vakcine. Oni odlaze u porodilšte i ne dozvoljavaju da se detetu daju vakcine po rođenju. I treća grupa odlaže, ali ne odbija i na taj način se osipa obuhvat vakcinisane dece. Oni ako ne izričito ne odbiju vakcinaciju mi nemamo osnov da ih prijavimo - rekla je Mitrović.

Žurić je objasnio kao funkcionišu pravne sankcije za roditelje koji odbijaju zakonom predviđenu vakcinaciju:

Boško Đurić
foto: Kurir televizija

- Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih blesti propisana je obavezna vakcinacija određene kategorije lica u pogledu određenih bolesti. Svako lice koje odbije vakcinaciju snosi prekršajnu odgovornost, a novčana nadoknada je posledica tog prekršaja. Plaćanjem novčane kazne roditelj se ne oslobađa obaveze vaklcinacije. Ukoliko roditelj i dalje odbija vakcinaciju on se tretira kao povratnik i biva mu izrečena nova i veće novčana kazna. Svako neplaćanje te kazne povlači zamenu izdržavanjem zatvorske kazne. Svakih neplaćenih 1000 dinara povlači jedan dan zatvora.

Dorić je istakla da roditelji imaju pravo da odlažu imunizaciju onda kada procene da njihovo dete njome može biti ugroženo.

02:20

NEMAMO PRAVNI OSNOV DA PRIJAVIMO RODITELJE KOJI ODLAŽU VAKCINACIJU DECE! Pedijatar: Postoje tri grupe koje odbijaju imunizaciju

- Zastupam roditelje u nameri da odlože imunizaciju. Mi se borimo za očuvanje ustavnih prava svih pa tako i dece. Vi imate u uputstvo za nadzor određenih neželjenih posledica nakon imunizacije jednu rečenicu koja glasi: Treba imati na umu da nijedan lek niti vakcina nisu sto posto bezbedni niti efikasni. Shodno tome roditelji ako imaju obavezu po porodičnom zakonu da najblje zastupaju interese dece oni svakako imaju obavezu da se uvere u to da li je nešto bezbedno za njihovu decu - rekla je Dorić.

Milina Dorić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:32

ZA OVAJ VIRUS NE POSTOJI VAKCINA, NE REAGUJE NA POSTOJEĆE TERAPIJE Dr Stanišić potvrdio prvi slučaj: Ishod lečenja je neizvestan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track