OVO BI MOGAO BITI SPAS ZA CELU VOJVODINU U KOJOJ PROBEM PRAVE BUNARI I 600 M DUBOKI: 10 naučnika na tragu rešenja za zdravu vodu!
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

VAŽNO

OVO BI MOGAO BITI SPAS ZA CELU VOJVODINU U KOJOJ PROBEM PRAVE BUNARI I 600 M DUBOKI: 10 naučnika na tragu rešenja za zdravu vodu!

Društvo -

Grupa naših naučnika radi na iznalažaenju inovativnog, ekonomičnog i dugoročno održivog rešenja za uklanjanje arsena iz vode za piće, elementa koji je toksičan i opasan po zdravlje, a s kojim problem imaju naročito Vojvođani. Najviše je u javnosti poznat Zrenjanin, grad u kome je već dve decenije zabranjena voda za piće.

Prof. dr Jasmina Agbaba
Prof. dr Jasmina Agbabafoto: Privatna Arhiva

Prof. dr Jasmina Agbaba sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (PMF), koja je rukovodilac projekta "Nano CompAs", navodi da je kvalitet vode za piće u principu najlošiji na teritoriji Vojvodine, gde je vodosnabdevanje orijentisano na eksploataciju podzemnih voda.

KOJE PROBLEME UZROKUJE ARSEN

  • kancerogen
  • utiče na rad srca,
  • disanje,
  • organe za varenje,
  • jetru,
  • nervni sistem,
  • bubrege

- Bunari su izuzetno duboki, po 300, pa čak i 600 m, jer se mislilo da to obezbeđuje bolji kvalitet vode, ali se, nažalost, došlo do dubina gde se sada izlužuju (postepeno prevođenje iz čvrstog u tečno stanje) arsen, prisutni su natrijum, bor, prirodne organske materije i drugo. Izazova je puno i u ostalim delovima Srbije, ali su manje zastupljeni, pre svega zato što su uglavnom u pitanju drugi izvori vode za vodosnabdevanje. Zbog povećane koncentracije arsena, za koji znamo da je toksičan, voda se mora podvrgnuti tretmanu kako bi mogla da se koristi za ljudsku upotrebu. Naša ideja se bazira na dobijanju bifunkcionalnog nanokompozita, koji bi se koristio kao filterska ispuna. Naravno, na tržištu postoje i druge ispune za uklanjanje arsena, ali ova naša bi imala prednost jer bi omogućila da se tretman vode završi u jednom koraku, odnosno ne bi zahtevala predtretman - kaže za Kurir prof. Agbaba, čiji je multidisciplinarni tim od 10 naučnika sa PMF i Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu počeo istraživanje pod pokroviteljstvom Fonda za nauku Republike Srbije u maju 2023, a trajaće ukupno dve godine.

Česma, slavina
foto: Peter Ekvall / Alamy / Alamy / Profimedia

Dosadašnja laboratorijska ispitivanja, objašnjava prof. Agbaba, pokazala su da novosintetisani nanomaterijal ima izuzetno svojstvo u pogledu uklanjanja arsena, a planiraju da probleme primene nanočestica u tehnologiji prevaziđu kombinovanjem sa odgovarajućim nosačima.

- Naš projekat podrazumeva ne samo laboratorijska nego i istraživanja u poluindustrijskim uslovima, kroz koja ćemo demonstrirati primenljivost dobijenog tehnološkog rešenja.

LOŠA INFRASTRUKTURA

- Sedamdesetih godina minulog veka, objašnjava prof. Agbaba, najveći deo infrastrukture u Srbiji je napravljen, nešto malo se dograđivalo, neki gradovi su se više razvijali, neki manje. Ali prosečno za Srbiju je donedavno ulaganje u infrastrukturu bilo jako malo, kao i u održavanje distribucione mreže vode, što je apsolutno nedovoljno - navodi prof. Agbaba.

Međutim, pitanje je i šta s otpadom koji će za sebe vezati arsen.

- Paralelno istražujemo mogućnost korišćenja tog otpada kao polazne sirovine za neke druge proizvode, kao i koji su načini stabilizacije tog otpada, da, kada dođemo dotle da ne može dalje da se koristi, može bezbedno da bude odložen na deponiju i da ne predstavlja rizik za životnu sredinu - navodi prof. Agbaba, dodajući:

- Očekujemo da ćemo dobiti efikasno, ekonomično i održivo rešenje za uklanjanje arsena, što će svakako, ukoliko ga vodovodi budu primenili, uticati na unapređenje zdravlja stanovništva i kvalitet njihovog života.

J. S. Spasić

Bonus video:

00:26

PORODICA BEZ STRUJE I VODE! Miševi su u sobi malog Stefana, APEL ZA POMOĆ PORODICI IZ GOSPOĐINACA: Sivilo i neuslovi u kući

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track