"NAKON RIBNIKARA, ISHITRENO SE PROMENIO PRAVILNIK" Prosvetni radnici u klinču: Promena zakona je NAPAD NA PROFESORE!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NAKON RIBNIKARA, ISHITRENO SE PROMENIO PRAVILNIK" Prosvetni radnici u klinču: Promena zakona je NAPAD NA PROFESORE!

Društvo -

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala je prošle nedelje novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnim školama.

U njemu ima nekoliko novina, a tiču se ocenjivanja vladanja, postupanja u slučaju odsustvovanja sa nastave, broja pisanih provera u jednoj nedelji, kao i postupanja škole u slučaju da polovina roditelja iznese primedbu na rad nastavnika ili stručnog saradnika.

Upravo ovo poslednje naišlo je na oprečne reakcije građana ali i stručne javnosti jer se tumači kao novi vid pritiska na nastavnike. Više o ovoj temi govorili su u "Pulsu Srbije gosti Aleksandra Stanković iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika i Dragi Lukić, član veća gradske opštine Vračar.

Aleksandar Šapić, škola, Vrtić
foto: Beoinfo

Stanković je analizirala uticaj Pravilnik, odnosno da li će nastavnici smanjiti kriterijume reakcija i podučavanja kako ne bi strahovali od prijave polovine roditelja, što bi sada uticalo na njihovo radno mesto:

- Dosad su roditelji mogli da se žale inspekciji na ocenu ili ponašanje nastavnika. Samim tim, ovo sagledavamo kao novi vid pritiska na nastavnike, samo što se to sada ukrupnjuje, sada se pozivaju roditelji da se napravi grupa. Meni je nejasno šta je većina roditelja, jer svako dete ima mamu i tatu, pa ne znam da li se računa samo jedan roditelj po detetu. Mi smo to shvatili kao linč na nas nastavnike, ja 36 godina radim u školi, dakle ne predstavljam samo sindikat, već i sve kolege. Ako je neko dosad bio nezadovoljan postupcima nastavnika, došao bi na otvorena vrata i sve rešio, zašto nije moglo da se nastavi na taj način?

Potom je Stanković napomenula da je ovime napravljen još dublji jaz u odnosu profesora i roditelja:

profesor
foto: Shutterstock

- Ministarka je rekla da je ovo preventivna mera. Mi ovim članom smatramo da je napravljen veći rivalitet sa roditeljima i još dublji jaz. Toliko dugo pozivamo roditelje da nam budu saradnici, a s ovim promenama u zakonu imamo poziv roditeljima da nam se obrate. Kako neko može biti nezadovoljan mojim predavanjem, ako nije prisustvovao času. Po nama, još banalnije je za pedagoge i psihologe škola.

Lukić je rekao da se Pravilnik menja isključivo u hitnim slučajevima, pa je odluka i bila ishitrena:

- Direktor sam postao krajem 1994. godine, a za to vreme se zamenilo 16 ministara. Svako se trudi, tokom svog mandata, da uradi nešto dobro za naše obrazovanje. Nakon svih nedaća koje su nas zadesile, u školi na Vračaru, moralo se nešto preduzeti. Možda je ishitreno, brzo, jer svaki kada se menja Pravilnik, to znači da nešto hitno mora da se menja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:15

DECA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR SE SADA PLAŠE SAMO 2 STVARI! Predsednik Saveta roditelja škole šokirao: NE TRAŽIMO OSVETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track