SREĆNO VAM SRETENJE! I GUGL U BOJAMA ZASTAVE SRBIJE: A kad na to kliknete, evo šta biva! Niz manifestacija za Dan državnosti
Foto: Printscreen

veliki verski i državni praznik

SREĆNO VAM SRETENJE! I GUGL U BOJAMA ZASTAVE SRBIJE: A kad na to kliknete, evo šta biva! Niz manifestacija za Dan državnosti

Društvo -

BEOGRAD - Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

U Kragujevcu u Staroj skupštini premijerka Ana Brnabić govoriće na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija", dok će u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara. I najpopularniji internet pretraživač Gugl osvanuo je jutros u bojama zastave Srbije a kad na to kliknete sledi vatromet takođe u bojama naše trobojke.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

U Kragujevcu je, takođe 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih; ustava tog vremena.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

00:51

DAN DRŽAVNOSTI, REPUBLIKE ILI OSAMOSTALJENJA: Da li građani znaju šta slavimo sutra? ANKETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track