SOCIJALNI RADNICI DA ISPITAJU MAME I TATE MALOLETNIKA OTROVANIH ALKOHOLOM! Advokat: Nesavesnim roditeljima preti oduzimanje dece!
Foto: Printscreen/Instaram

PORODIČNI ZAKON

SOCIJALNI RADNICI DA ISPITAJU MAME I TATE MALOLETNIKA OTROVANIH ALKOHOLOM! Advokat: Nesavesnim roditeljima preti oduzimanje dece!

Društvo -

Čak 33 dece, među kojima je bilo i mlađih od 15 godina, u noći između srede i četvrtka u beogradskom klubu "Siner" otrovalo se alkoholom, nakon čega je primljeno na Vojnomedicinsku akademiju (VMA)!

Sagovornici Kurira upozorili su da konzumiranje ovolike količine alkohola mogu ostaviti trajne posledice po zdravlje dece, te da pukom srećom ovog puta nije došlo i do - fatalnog ishoda!

Međutim, pitanje na koje za sada nema odgovora je kako je deci mlađoj od 15 godina uopšte dozvoljeno da uđu u noćni klub, ko im je točio alkohol kao i da li su roditelji uopšte znali gde su im deca. Svakako stručnjaci su ocenili da je u ovom slučaju velika odgovornost pre svega na roditeljima.

Advokat Vladan Gotovac naglašava da je u ovom slučaju centar za socijalni rad u obavezi da reaguje i da pozove sve roditelje maloletnih lica na razgovor.

Siner, klub Siner
foto: Zorana Jevtić

Gotovac kaže za Kurir da se na odnose između roditelja i dece primenjuje Porodični zakon kojim je propisano da dete ima pravo da se roditelji o njemu staraju pre svih drugih i ima pravo na obezbeđenje najboljih mogućih životnih i zdravstvenih uslova za svoj pravilan i potpun razvoj.

- Roditelji imaju pravo i dužnost da se staraju o detetu u smislu čuvanja, vaspitavanja, obrazovanja, zastupanja. Preventivni i korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava obavlja organ starateljstva odnosno nadležni Centar za socijalni rad koji donosi odluke kojima ispravlja roditelje u vršenju roditeljskog prava. Na primer, centar za socijalni rad može da upozori roditelje na nedostatke u vršenju roditeljskog prava, da upućuje roditelje na razgovor u porodično savetovalište i da pokreće sudske postupke - objašnjava Gotovac i dodaje:

klub Siner, Siner, alkohol, deca
foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad

- Roditelj može biti potpuno ili delimično lišen roditeljskog prava. Delimično će biti lišen roditeljskog prava roditelj koji nesavesno vrši prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava. Roditelj koji vrši roditeljsko pravo može biti lišen prava i dužnosti na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje i zastupanje deteta, te na upravljanje i raspolaganje imovinom deteta - navodi Gotovac i ističe:

- U konkretnom slučaju trovanja starijih maloletnih lica od 14 i 15 godina, smatramo da je Centar za socijalni rad u obavezi da reaguje, da pozove sve roditelje maloletnih lica na razgovor, da obave opservaciju porodice, da detaljno ispitaju roditelje da li im je poznato da im maloletna deca konzumiraju alkohol, da li je to i ranije bio slučaj, da li su znali gde će deca biti kritične večeri, da li su mogli očekivati da će njihovoj deci biti služen alkohol i da će deca konzumirati alkohol itd.

Gotovac ističe i da bi nakon prikupljanja svih podataka i utvrđenja činjenica, centar za socijalni rad trebao preduzeti dalje mere iz svoje nadležnosti, a sve u skladu sa Porodičnim zakonom.

- U praksi, u takvim slučajevima, Centri za socijalni rad se ponašaju inertno i pasivno. U našem pozitivnom zakonodatstvu je zabranjeno maloletnim licima ispod 18 godina da konzumiraju alkohol. Naša deca koja su se otrovala alkoholom su imala 2,8 primila alkohola u krvi tj. bila su u stanju teškog pijanstva.

Siner, klub, klub Siner
foto: ATAImages/ Antonio Ahel

Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta je podneta prekršajna prijava zbog služenja alkohola maloletnim licima i maksimalna zaprećena kazna je 2.000.000 dinara. Ugostitelj je u obavezi da proveri da li je lice koje je poručilo alkohol maloletno ako posumlja u to, a što se u praksi nikada ne dešava jer je ugostiteljima bitno samo da naprave profit.

Advokat podseća i da će Više javno tužilaštvo ispitati sve okolnosti i utvrditi da li ima elementa nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Siner, klub Siner
foto: Zorana Jevtić

Takođe, i državne inspekcije su u obavezi da proveravaju da li se u ugostiteljskim objektima služi alkohol maloletnim licima.

- Kada se dese ovakvi tragični događaji, tada roditelji, ugostitelji i državne inspekcije prebaciju odgovornost sa jednih na druge o tome ko je kriv za to što se desilo, a zaboravljaju da su svi po zakonu dužni se rukovode najboljim interesima deteta u svim aktivnostima koje se tiču deteta - zaključio je Gotovac.

Bonus video:

07:10

ALKOHOL MOŽE DA DOVEDE DO ATRIJALNE FIBRILACIJE? Dr Ristić: Ako se ne izleči na vreme, POSTOJI OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track