"ZNAJU LI RODITELJI ČIJA SU SE DECA OTROVALA ALKOHOLOM UOPŠTE GDE ONA IDU?!" Oglasio se psiholog: Ovo su njihove krivice!
Foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad

slučaj koji je uznemirio javnost

"ZNAJU LI RODITELJI ČIJA SU SE DECA OTROVALA ALKOHOLOM UOPŠTE GDE ONA IDU?!" Oglasio se psiholog: Ovo su njihove krivice!

Društvo -

Nakon trovanja 33 dece alkoholom među kojima je bilo i mlađih od 15 godina u noći između srede i četvrtka u beogradskom noćnom klubu "Siner" zbog čega su završili na Vojnomedicinsku akademiju, stručnjaci za Kurir upozoravaju da roditelje maloletnika centar za socijalni rad treba da pozove na razgovor jer i oni snose odgovornost.

Porodični psihoterapeut Marija Milenković kaže za Kurir da se ovde radi o deci mlađim od 15 godina za koje je briga roditelja neophodna do punoletstva.

Siner, klub Siner
foto: Zorana Jevtić

- Postavlja se pitanje da li su roditelji uopšte znali da su odgovorni za svoju decu i u tom dobu i gde ona idu. Šta je danas roditeljstvo, da li je to preterana popustljivost i da li je problem naći pravu meru, šta je zapravo obaveza današnjih roditelja? Ovde je pre svega odgovornost na njima, a onda i na klubu, zaposlene, ali i na državi. U ovakvim slučajevima ne treba preterivati sa kaznama dece već ih treba pripremiti za zdrav i normalan život. Roditelji zbog ovog incidenta mogu snositi i zakonsku krivicu, ali i emotivnu i psihološku jer njihova je dužnost da kontrolišu i nadziru dete do 18. godine - naglašava Milenkovićeva.

Marija Milenković
foto: Kurir TV

Pominje i da porodični zakon reguliše odnose u porodici kao i roditeljska prava.

- Zakonom je regulisano ko i kada dobija starateljstvo. Centar za socijalni rad nadzire roditeljsko pravo koje se stiče rođenjem deteta, nadzire se i oba roditelja snose odgovornost za gajenje deteta. Roditelje prvo treba pozvati na razgovor i ispitati okolnosti. U zakonu stoji da roditelj koji zloupotrebljava prava ili grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine istog prava može biti potpuno lišen roditeljskog prava.

Bonus video:

07:10

ALKOHOL MOŽE DA DOVEDE DO ATRIJALNE FIBRILACIJE? Dr Ristić: Ako se ne izleči na vreme, POSTOJI OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track