USPEŠNO ZAVRŠENA I DRUGA TRANSPLATACIJA U TIRŠOVOJ! Majka sinu dala bubreg, juče otac ćerki bio donor!
Foto: Shutterstock

kurir saznaje

USPEŠNO ZAVRŠENA I DRUGA TRANSPLATACIJA U TIRŠOVOJ! Majka sinu dala bubreg, juče otac ćerki bio donor!

Društvo -

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj danas je uspešno završena i druga transplatacija bubrega kojom je sedamnaestogodišnji dečak dobio bubreg od svoje majke, saznaje Kurir.

Dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije i v. d. direktor Univerzitetske dečje klinike Beograd, kaže za Kurir da je pre 15 minuta uspešno završena i druga transplatacija.

- Upravo je završena transplatacija i oporavak ide po planu - kazao je dr Dučić.

Siniša Dučić, Dečja klinika Tiršova, masakr, osnovna škola
foto: Kurir TV

Podsetimo, juče je u ovoj ustanovi osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od oca. Transplantaciju bubrega od živog donora obavili su hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, uz podršku stručnjaka iz Londona.

Kako je ranije rekao za Kurir dr Dučić prednost ovog tipa transplantacije od živih donora je laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok.

- To je pre svega ogroman značaj za obolele pacijente, kojima će se značajno promeniti na bolje kvalitet života, a samim tim i za njihove roditelje. Veliki značaj je i za sve članove transplantacionog tima iz Beograda, koji će imati priliku da rade sa najboljim iz ove oblasti u Evropi, da prošire svoja znanja. I naravno ogromna ušteda za državu, jer ove pacijente nećemo morati uputiti u inostranstvo gde su troškovi lečenja izuzetno veliki - kazao je dr Dučić.

Bonus video:

10:28

SRBIJO POMOZI! JELENI JE HITNO POTREBAN NOVAC ZA TRANSPLATACIJA BUBREGA: Njena ispovest za Kurir će vas ostaviti bez teksta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track