JANA (5) JE VESELA I VOLI DA CRTA, POMOZIMO JOJ DA NORMALNO ŽIVI: Za operaciju i tretmani matičnim ćelijama potrebno 30.000 evra
Foto: Printscreen/RTS

JANA (5) JE VESELA I VOLI DA CRTA, POMOZIMO JOJ DA NORMALNO ŽIVI: Za operaciju i tretmani matičnim ćelijama potrebno 30.000 evra

Društvo -

Petogodišnja Jana Marković iz Knjaževca, rođena je kao zdrava beba, ali je u četvrtoj godini obolela i počela da dobija epileptične napade. Jani je neophodna operacija, ali i novi tretmani matičnim ćelijama, za šta porodica nema para.

Jana ničim ne odaje da je teško bolesna i da ima nekoliko dijagnoza. Vesela je i pametna devojčica koja najviše voli da crta. Kaže da joj je omiljena boja ljubičasta.

Posle prvih epi napada, detaljnim analizama utvrđeno je Janino zdravstveno stanje i predloženo lečenje.

Jana, Knjaževac, Humanost na delu, epilepsija
foto: Printscreen/RTS

"Epilepsija ciste iznad hipofize i genetska mutacija na tom PRTT2 genu koji izaziva te neurološke promene. Iz Tiršove bivamo upućene u Tursku na lečenje, gde je Jani otklonjena cista iznad hipofize i usledili su tretmani matičnim ćeliajma, odnosno, te transplantacije. U međuvremenu, mi imamo još jednu dijagnozu, a to je dijagnoza lateralne skleroze", navela je Tamara Petrović, Janina majka.

Za sprečavanje epi napada Jani je neophodna ugradnja Vegus nervnog stimulatora. Operacija košta oko 10.000 evra. Biće joj potrebni i novi tretmani matičnim ćelijama čije je cena 19.000 evra za dve doze.

"Što se tiče operacije ugradnje stimulatora trebalo bi odmah posle 6. rođendana da se to odradi. Znači, to je u maju mesecu", istakla je Janina majka.

Jana, Knjaževac, Humanost na delu, epilepsija
foto: Printscreen/RTS

Miloš Milivojević sa svojim bendom redovno svira u humanitarne svrhe i već je priredio koncert za pomoć Jani.

"Prikupili smo koliko smo prikupili, odnećemo novac njenim roditeljima. Pozivam sve ljude dobre volje da pomognu koliko su u mogućnosti", rekao je Milivojević.

Novac za Janino lečenje može da se uplati na račun fondacije "Humanost bez granica" ili SMS porukama.

Iz lokalne samouprave koje je već dva puta pomogla Jani poručuju da će to učniti i sada, ako se potreban novac ne sakupi do odlaska na operaciju u Turskoj.

Kako pomoći Jani

Petogodišnjoj Jani Marković moguće je poslati pomoć SMS porukom sa tekstom 166 na broj 2407.

Više informacija o načinima za pomoć na sajtu fondacije "Humanost bez granica".

Kurir.rs/RTS

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track