ZAVIČAJ U BEČKIM SLUTNJAMA: U Vukovom Tršiću obeležaju Međunarodni dan maternjeg jezika
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

ZAVIČAJ U BEČKIM SLUTNJAMA: U Vukovom Tršiću obeležaju Međunarodni dan maternjeg jezika

Društvo -

LOZNICA - Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika ispred Vukove spomen-kuće u Tršiću danas će, u organizaciji Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, biti izveden ‘’Zavičaj u bečkim slutnjama’’, poetski kolaž Ogranka Vukove zadužbine lozničke Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’.

Program je posvećen obeležavanju 160 godina od smrti Vuka Karadžića, dva veka od rođenja Branka Radičevića, 130 godina od smrti Mine Karadžića i 210 godina od objavljivanja Vukove ‘’Male prostonarodne slaveno-serbske pjesnarice’’ i ‘’Pismenice serbskog jezika po govoru prostoga naroda napisana’’.

Program počinje u podne. Istoga dana će biti predstavljena i pesnička knjiga ‘’Azbučne molitve’’ Zorana Đerića, književnika i upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dobitnika Zmajeve nagrade Matice srpske za prošlu godinu.

Loznica, Dan jezika
foto: Kurir.rs/T.Ilić

O knjizi će govoriti književna kritičarka Lidija Mustedanagić, a program počinje od 18 časova, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici.

UNESKO je 21. februar zvanično proglasio za Dan maternjeg jezika na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1999. godine u znak sećanja na studente koji su 1952. toga dana ubijeni u Daki, današnjem Bangladešu, gde su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Svake godine tog datuma iz Tršića se pošalje poruka da treba svakoga dana čuvati jezik, koristiti Vukovu reformisanu azbuku, najsavršenije pismo na svetu, pisati i stvarati na maternjem jeziku. Inače, u organizaciji Grada Loznice, Centra za kulturu i Ogranka Vukove zadužbine Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ duže od decenije traje obežavanje Dana maternjeg jezika na pragu spomen-kuće Vuka Stefanovića Karadžića.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track