DEČAK LEPTIR IMA MANJE RANA! Majka: Dobio je i na kilaži, jer se organizam ne troši na zarastanje ogromnih rana. A AUTIZAM...
Foto: Privatna Arhiva

Terapija u SAD

DEČAK LEPTIR IMA MANJE RANA! Majka: Dobio je i na kilaži, jer se organizam ne troši na zarastanje ogromnih rana. A AUTIZAM...

Društvo -

"Dečaku leptiru" Viktoru Putici, zahvaljujući terapiji u SAD, već je bolje - rane su manje, brže zarastaju i čak je počeo da dobija na kilaži.

Čitava Srbija digla se da skupi 635.000 dolara, koliko je bilo procenjeno da je neophodno za novoregistrovanu gensku terapiju u Americi za buloznu epidermolizu. Gel, kojim Viktoru tretiraju silne rane koje mu se svakodnevno otvaraju po čitavom telu, već je dao rezultate.

Viktor Putica, Bulozna epidermoliza
foto: Nenad Kostić

- Došli smo u Vašington 3. januara i već sutradan je krenuo s terapijama. Svake nedelje ima terapiju. Rezultate već primećujemo - dosta su manje rane, brže se zatvaraju, stopalce je gotovo zaraslo. A i na kilaži je dobio, jer mu organizam ne troši više sve na zarastanje ogromnih površina rana - kaže za Kurir Milena Putica, Viktorova mama.

Viktor je, pre odlaska u Ameriku, morao u Salcburg na operaciju, zapravo na dilataciju (proširenje) jednjaka, u kome se takođe otvaraju rane. I to se, nažalost, može ponoviti s jednjakom, budući da je u pitanju sluzokoža. Zato je porodica odlučila da Viktoru bude ugrađena i stoma, što je neminovnost kod većine obolelih.

Mališan ima i autizam

Po dolasku u Ameriku, podseća Milena, doktori su primetili Viktorovo neobično ponašanje za dečaka njegovog uzrasta. - Ukazali su nam na prisutnost autizma, pored bulozne epidermolize. Verujem da je bulozna epidermoliza u velikoj meri tome doprinela, jer Viktor ima zaista njen najteži oblik i preživljava ozbiljne traume od bolova - kaže Milena.

Viktor Putica
foto: Privatna Arhiva

- Planiramo ovde u SAD i ugradnju G-tube, kojom bi unosio svu suplementaciju, dovoljnu količinu tečnosti i dodatno hranu. Zasad se vide rezultati i to nam daje vetar u leđa da činimo pravu stvar i da naša borba opravdava cilj i želju, a to je uvek i samo jedno - da Viktor bude dobro - navodi Milena, s kojom su u Americi suprug i mlađi sin.

Prerano je da prognozira koliko će morati da ostanu u Vašingtonu, jer ju je život naučio da ne prave dugoročne planove.

J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track