SUD U ŠVAJCARSKOJ TRAŽI ROĐAKE BOGATE SRPKINJE PREMINULE U CIRIHU: Svi maštaju da dobiju NASLEDSTVO, evo ko će se STVARNO ovajditi
Foto: Shutterstock, Printscreen

ostvarenje sna

SUD U ŠVAJCARSKOJ TRAŽI ROĐAKE BOGATE SRPKINJE PREMINULE U CIRIHU: Svi maštaju da dobiju NASLEDSTVO, evo ko će se STVARNO ovajditi

Društvo -

Nema osobe kojoj barem jednom u životu nije palo na pamet kako bi divno bilo da dobije neko iznenadno nasledstvo od preminulog rođaka iz inostranstva. Međutim, ovaj san bi za nekoga u Srbiji ubrzo mogao da postane realnost, a onda...

Naime, u jednim dnevnim beogradskim novinama juče je objavljen Poziv Okružnog suda u Cirihu u kojem se naslednici Gordane Stikić, rođene u Bogatiću, sa poslednjim prebivalištem u Cirihu, pozivaju da se jave zbog nasledstva!

Sud u Švajcarskoj
foto: Printscreen

- Poziv naslednicima: broj predmeta EL230151-L: 25. januara 2023, sa zadnjim prebivalištem u Cirihu je preminula Gordana Stikić, rođena 26. maja 1943. u Bogatiću, Srbija, ćerka Milutina Stikića i Ljubice, rođene Stanojević. Odlukom od 5. decembra 2023. naređen je poziv naslednicima - navodi se u pozivu švajcarskog suda i dodaje:

- Pozvani da se jave u vezi sa nasleđivanjem su članovi porodice iz rodbine ostaviteljice. To su deca - odnosno ako su prethodno umrli, njihovi potomci - od Milutina Stikića, rođen 15. juna 1907. u Loznici, Srbija, peminuo 21. avgusta 1978. u Bogatiću, Srbija i Ljubice Stikić, rođena Stanojević, rođena 7. maja 1920. u Šapcu, Srbija, umrla 19. novembra 1987. u Bogatiću, Srbija. Pozvane osobe bi, kako navode, trebalo da se jave u roku od godinu dana od objavljivanja kod pojedinačnog suda za nasledstvo.

- Trebaju podneti odgovarajuće dokumente koji potvrđuju njihov status naslednika; u suprotnom, neće biti uzeti u obzir tokom procesa nasleđivanja. Zahtevi upućeni sudu moraju biti podneti na nemačkom, francuskom, italijanskom ili engleskom jeziku - stoji u oglasu potpisanom od strane Okružnog suda u Cirihu.

Čim je objavljen na portalima krenuli su komentari, sve je zanimalo koliko bi naslednik mogao da dobije, a ima i onih koji misle da se traže naslednici da izmire neka potraživanja.

- U Austriji se, ako imovina ne prelazi vrednost od 5.000 evra, ne aktiviraju naslednici. Ako je nasledstvo veće od toga automatski se, preko suda, ide u potragu za eventualnim naslednicima - rekao je jedan čitalac na sajtu Kurira.

- To sam ja, bre, mene tražite - dodao je drugi, dok je treći po principu "kiselo je grožđe" bio ubeđen da je pokojnica imala neke dugove:

- Da je imala samo pare i nekretnine, pravili bi se ludi i država bi prisvojila sve. Nisu oni ni malo naivni ni ludi.

Božidar Spasić

Lažna familija bolje odmah da odustane

Kao što u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" grupa ljudi iščekuje nasledstvo i uveliko deli blago koje nije dobila, mnogi sugrađani su komentarisali da će se i u ovom slučaju već naći neki lažni, ucviljeni rođak. Međutim, Božidar Spasić, bivši operativac DB kaže za Kurir da bi, svakom kome tako nešto padne na pamet, trebalo odmah da odustane, jer je Švajcarsku državu teško prevariti:

Božidar Spasić
foto: Kurir tv

- Ovde je u pitanju tzv. iznuđena mera suda iz Švajcarske, nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti - traganje za robinom, raspitivanje preko naše konzularne službe, proveravanje dostupne dokumentacije... Ukoliko se niko od rodbine ne nađe ni na ovaj način, imovina će pripasti državi Švajcarskoj. Vrlo je moguće da će se na ovaj oglas javiti i neko ko nema veze sa rodbinom, ali taj nema šanse. Kom god "pametnjakoviću" to padne na pamet, treba da zna da će biti proveren ne samo od naših organa već i od švajcarskih službi.

Kurir je, takođe, pokušao da dođe do porodice naslednika. Međutim, njih uopšte nije lako naći. Pitanje je da li ih uopšte ima, a to je za Kurir potvrdio i načelnik Gradske uprave Grada Loznica Milorad Matić, koji je, takođe, želeći da pomogne naslednicima, "pročešljao" dokumentaciju o Stikićima.

- Gordana koja je preminula je, prema ovoj dokumentaciji, imala jednu sestru koja se nije udavala, umrla je u Bogatiću. Sa te strane, ne možemo nikakve potomke da ustanovimo. Sa druge strane, Gordanini roditelji, Milutin i Ljubica, su takođe imali svako po tri brata ili sestre, ali nemamo evidenciju o njihovim potomcima, dakle, najverovatnije ih nisu imali - kaže Matić.

Za tu porodicu nije čuo ni Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić:

Milan Damnjanović
foto: Opština Bogatić

- Ne znam da u Bogatiću ima Stikića. Nama se ni sud iz Švajcarske ni neko drugi nije obraćao. Ako budu, po službenoj proceduri ćemo dostaviti podatke koje imamo.

Bonus video:

00:45

Na snagu stupio Zakon o utvrđivanju poreklu imovine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track