"DOKLE PLANIRAŠ DA DOJIŠ TO DETE, MALO MI JE ODVRATNO, VELIKI JE?!" Majku ganjaju ovim pitanjem, a ovo je preporuka za dojenje
Foto: Shutterstock

poslednjih godina je manje dojenih beba

"DOKLE PLANIRAŠ DA DOJIŠ TO DETE, MALO MI JE ODVRATNO, VELIKI JE?!" Majku ganjaju ovim pitanjem, a ovo je preporuka za dojenje

Društvo -

Na društvenoj mreži X pojavila se objava majke koja tvrdi da je pojedinci napadaju zbog toga što još uvek doji bebu koja ima osam meseci.

Međutim, preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da dojenje treba da traje najmanje godinu dana, dok se sve više ohrabruje i produženo dojenje u drugoj godini života.

Lekari kažu da je majčino mleko u svakom uzrastu najbolji izvor svih nutijenata, kao i da je sve više saznanja da je dugoročna dobrobit od majčinog mleka za dete direktno vezana sa dužinom dojenja.

Iako je pre nekoliko decenija produženo dojenje bilo uobičajena praksa poslednjih godina imamo trend da se dužina dojenja skraćuje kao i broj dojene dece. Razlog nisu naučne činjenice, već pre svega uticaj kulture, sredine, pojedinaca i društvenih mreža.

beba, žena, majka, dojenje
foto: Profimedia

- "Dokle planiraš da dojiš to dete, malo mi je odvratno, veliki je?!" Dete ima osam meseci, a budale koje niko ništa ne pita konstantno me ganjaju ovim pitanjem - napisala je majka na Iksu.

Ispod objave nizali su se komentari korisnika ove mreža, a sudeći po rekacijama ova majka je dobila punu podršku.

- Kažeš im lepo da ćeš da ga dojiš dok ne krene na faks, a možda i tad dođeš da ga podojiš između ispita. SZO preporučuje dve godine - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- Čuj "malo mi je odvratno". Jao, Bože, šta mi sve moramo da čujemo i istrpimo. Gluposti ! Dojiš svoje dete koliko misliš da je potrebno. Prosto! Uvek ima onih koji sve znaju. Zamisli šta su meni radili, ja dojila dete dve i po godine.

Jedna majka je napisala i da je ona svog sina dojila 20 meseci.

- Najmlađeg dojila do 20 meseci. Da se on pitao, bilo bi i duže, al' pošto sam uveliko radila, stvarno mi je postalo naporno. Još par meseci je znao da mi sedne u krlio i nasloni se. "Znam da nema nita, al' samo malo..." onda posedi desetak minuta i ode dalje - navela je ona, dok je druga podelila svoje neprijatno iskustvo.

- Dobila sam isto pitanje pre detetovih godina uz konstataciju da ću mu napraviti psihički problem. Jednu mamu sam pitala za savet kako da ukinem dojenje. Savet nisam dobila već rečenicu: "Moraš da prekineš, hoćeš da odgajaš edipovca"? Kao da sam pitala kako da ga dojim do 35, a ne do prve godine.

Bonus video:

11:24

DOJENJE NIJE BAUK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track