DVE SRPSKE NAUČNICE DOBITNICE NAJZNAČAJNIJE REGIONALNE NAGRADE U MEDICINI: Obe istražuju lečenje ozbiljnih bolesti koje nas muče!
Foto: International Medis Awards for Medical Research

Medis Awards for Medical Research

DVE SRPSKE NAUČNICE DOBITNICE NAJZNAČAJNIJE REGIONALNE NAGRADE U MEDICINI: Obe istražuju lečenje ozbiljnih bolesti koje nas muče!

Društvo -

Najprestižniju regionalnu nagradu u medicini International Medis Awards for Medical Research osvojile su dve naučnice iz Srbije - diplomirani farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftalmolog doc. dr Maja Živković iz Niša.

Međunarodna stručna komisija konkursa već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope.

Milena Anđelković, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, konkurisala je sa naučnim radom koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Milena Anđelković
Milena Anđelkovićfoto: Privatna Arhiva

- Pobeda mi veoma znači, kao mladom istraživaču iz oblasti farmacije za dalji naučnoistraživački rad. Deo rada koji se bazirao na sakupljanja uzoraka ljudskih ostataka trajao je tri godine. Obrada podataka, publikacije, kao i izrada same doktorske disertacije, znatno duže - navela je dr sc. Milena Anđelković.

Naučni rad doc. dr Maja Živković, oftalmologa iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu i docenta na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

- Nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, narod i fakultet. Žuta mrlja je jedan od najvažnijih delova oka, zaslužan za naš dobar vid. Nažalost, koliko god se borili, jedan od najčešćih uzroka slepila je senilna (staračka) degeneracija žute mrlje. Moje istraživanje je bilo fokusirano na najsavremenije lečenje te bolesti - objasnila je doc. dr Živković.

Za učešće u desetom International Medis Awards mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500.

Finalisti iz Srbije su bili istraživači iz oblasti farmacije dipl. farm. Milena Anđelković, oftalmologije doc. dr Maja Živković i reumatologije prof. dr Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Komisija je ove godine pregledala 242 naučnoistraživačka rada.

Na ovaj međunarodni konkurs do 2024. godine ukupno je bilo prijavljeno 1.590 važećih radova koje je pregledala stručna komisija, izabrano je sto devedeset dvoje finalista i proglašena su 92 pobednika.

Svečana dodela nagrada održana je u glavnom gradu Slovenije.

Kurir.rs/ RTS/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

02:51

NAUKA JE PRETERALA U OBEĆANJIMA! Neurolog Kostić o medicinskim dostignućima, otkrio i da li ima nade za LEK PROTIV RAKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track