KARDIOLOŠKI PREGLEDI BEZ ZAKAZIVANJA: U lozničkom Zdravstvenom centru novi preventivni pregledi
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

KARDIOLOŠKI PREGLEDI BEZ ZAKAZIVANJA: U lozničkom Zdravstvenom centru novi preventivni pregledi

Srbija -

Građani će i ovog vikenda, u nedelju, drugi put ove godine imati priliku da u lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) obave besplatne preventivne preglede koje sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Sada su, kako je saopšteno iz ZC, na redu kardiološki pregledi. U nedelju građani mogu uraditi EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Zakazivanje nije potrebno, dovoljno je da dođu kao i do sada u Službu opšte medicine od 8 do 16 sati. Kako je navedeno, bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu, a u većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, ili lečiti–visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Organizovanjem ovakvih akcija država želi da ukaže na značaj prevencije i da građanima preventivne preglede učini pristupačnijim. Prošle nedelje građani su mogli obaviti ultrazvuk štitne žlezde i laboratorijske analize hormona štitne žlezde što je iskoristio veliki broj Lozničana. Za osam sati pregledana su ukupno 232 pacijenta, ultrazvučnih pregleda bilo je 163, a urađeno je i 205 laboratorijskih analiza.

Bonus video:

00:55

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE: Ovo je kompletan raspored! Iz Udruženja dermatologa Srbije: Po prvi put se ovako nešto organizuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track