IMOVINA POZNATOG ZAGREBAČKOG TRGOVCA VRAĆENA SRBIMA: Evo u čijim je sada rukama Bačićeva palata vredna 2 MILIONA EVRA! (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

posle konfiskacije

IMOVINA POZNATOG ZAGREBAČKOG TRGOVCA VRAĆENA SRBIMA: Evo u čijim je sada rukama Bačićeva palata vredna 2 MILIONA EVRA! (FOTO)

Društvo -

Srpskom privrednom društvu "Privrednik" vraćeno je krajem prošle nedelje, tačno 83 godine od konfiskacije, oko 1.300 kvadrata u najstrožem centru Zagreba, vrednih gotovo dva miliona evra.

Reč je o kompleksu zgrada u Preradovićevoj 18 i delu nekadašnje Palate Bačić, na uglu Berislavićeve i Gajeve ulice, koje je "Privredniku" svojevremeno poklonio Lazar Bačić, zagrebački trgovac i vlasnik Ciglane u Jasenovcu.

Bačićeva Palata
Bačićeva Palatafoto: Printscreen/RTS

Apsurd je da je imovina jednog od najvećih srpskih humanista postala u Drugom svetskom ratu deo ustaškog logora smrti i najstrašnije mesto likvidacije Srba, Jevreja i Roma.

Razgovori o vraćanju vrednih nepokretnosti trajali su još od 2008. godine, kada su predstavnici srpske manjine ušli u hrvatsku vladu.

Mukotrpni pregovori

- Jedan od uslova koje smo postavili kada smo ulazili u Vladu bio je da se imovina vrati "Privredniku", jer je, uz SPC, to najstarija i najznačajnija srpska institucija u Hrvatskoj, starija od "Prosvjete", i zaslužna za izgradnju Zagreba u poslednjih 127 godina - kaže za "Novosti" prof. Slobodan Uzelac, bivši potpredsednik hrvatske Vlade i dugogodišnji predsednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Slobodan Uzelac
Slobodan Uzelacfoto: Printscreen

On dodaje da je zgrade oko Cvetnog trga i Petra Preradovića izgradio ovaj fond, od početka namenjen za školovanje siromašne srpske dece u Austrougarskoj.

"Privrednik" je i danas humanitarno udruženje koje stipendira siromašne učenike i studente iz povratničkih krajeva. Međutim, budući da mu nije priznat status naslednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time ni vlasništvo nad vrednim nekretninama, u predugim pregovorima s nekoliko hrvatskih vlada pronađeno je kompromisno rešnje - nekretnina mu je donirana.

- Naravno da je apsurdno da nam neko donira ono što je naše, ali ipak pozdravljam taj potez i kažem: bolje išta nego ništa, i bolje ikad nego nikad. Jer, ceo postupak neopravdano je dugo trajao. Maštali smo o tome da taj prostor, zajedno sa prostorom "Prosvjete", u istoj ulici, bude jednog dana mesto srpskog okupljanja, srpski kulturni centar. Nadamo se da je to vreme došlo - kaže Uzelac.

Trgovac i humanista

Lazar Bačić, ugledni jasenovački trgovac i veliki dobrotvor, poklonio je vredne nekretnine "Privredniku" 1921. godine. Sa bratom Jovanom, bavio se trgovinom, posedovao je više trgovačkih radnji u Zagrebu i Jasenovcu, kao i ozloglašenu Ciglanu. Bio je jedan od osnivača Srpske banke u Zagrebu i dugogodišnji predsednik Crkvene opštine u Jasenovcu.

SUMNJIVO LICE

Osuđen u Veleizdajničkom procesu

Lazar Bačić je bio jedan od 53 Srba koji su 1908. izvedeni pred zagrebački sud na Veleizdajničkom procesu. Odležao je 16 meseci u zatvoru, posle čega je bio pod prismotrom, kao sumnjivo lice.

Pored redovnih novčanih uplata, poklonio je "Privredniku" ovu svoju dvospratnu kuću i još 100.000 dinara. O svom trošku poslao je i 104 đaka za šegrte. Pomagao je i Srpsku čitaonicu u Jasenovcu, a svake godine za Vrbicu slao je po 10.000 dinara za odevanje siromašne dece u svom mestu.

Preminuo je u osvit Drugog svetskog rata, 1940. godine, a njegovu imovinu vlasti NDH su konfiskovale. Zbog poplava u logorima 1 i 2 u Jasenovcu, 1.500 logoraša prebačeno je u Ciglanu, koja će opstati kao logor 3 sve do 23. aprila 1945. Upravo ovde izvršena su najmonstruoznija ubistva i mučenja i odavde je, 22. aprila 1945, pokušan proboj 600 logoraša. Preživelo je samo 117.

Mihailo Pupin
Mihailo Pupinfoto: Printscreen

Inače, mnogi ugledni Srbi bili su dobrotvori "Privrednika". Među njima su Mihailo Pupin, Nikola Tesla, Jovan Cvijić, slikar Paja Jovanović, veleposednik Lazar Dunjđerski, trgovac Vladimir Matijević, koji je bio i osnivač.

Kurir.rs/ Novosti/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

02:23

NEČUVENO! TUŽILA GA JER JOJ NIJE DAO VIŠE: Humanitarac napaćenoj ženi obezbedio pomoć, pa završio na SUDU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track