"NEHIGIJENSKI USLOVI NISU RAZLOG DA SE RASTURI PORODICA!" Jovana Grgurević o slučaju Ane Mihaljice: Zašto joj se nije pomoglo?
Foto: Kurir Televizija, YouTube/ Ackelada, Printscreen/Društvene mreže

kurir televizija

"NEHIGIJENSKI USLOVI NISU RAZLOG DA SE RASTURI PORODICA!" Jovana Grgurević o slučaju Ane Mihaljice: Zašto joj se nije pomoglo?

Društvo -

Slučaj Ane Mihaljice, kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo troje dece starosti 10, 6 i 3 godina postao je jedna od centralnih tema oko koje se javnost podelila.

Dok jedni zdušno brane majku i traže da joj deca budu vraćena, drugi tvrde da je Centar za socijalni rad reagovao na vreme i sačuvao decu od života u nemogućim uslovima i mogućeg zlostavljanja.

Ono što se do sada sigurno zna, i u čemu su saglasne obe strane, jeste da su deca odvedena u smeštaj Centra za socijalni rad 16. novembra prošle godine, kada je u stanu njihovog dede izbio požar. Mediji su tada izvestili o tom požaru, navodeći da on nije prvi u tom stanu, u kom su vatrogasci zatekli mnogo smeća.

Advokat Nemanja Milošević i urednica i voditeljka Kurir televizije Jovana Grgurević gostovali su u emisiji Puls Srbije gde su komentarisali ovaj kontroverzni slučaj.

- Vi imate angažovanu majku, angažovanog roditelja koji želi da bude sa svojom decom. To je prvo što vam upada u oči i onda imate postupanje majke koja je očigledno vezana za tu decu. Znači, te slučajeve treba razlikovati od slučajeva kada roditelji uopšte nisu zainteresovani za svoju decu. Ostave ih, napuste ih, ne žele da budu sa njima. Znači, to su ogromne razlike. Ne možemo isto da se ponašamo u ovom slučaju i u ovom drugom slučaju - rekao je Milošević i dodao:

12:57

Gosti emisije o slučaju Ane Mihaljice

- Ako se ustanovilo da su nehigijenski uslovi, zašto se onda ne pomogne toj majci? Pa preko inspekcije naloži da se taj stan očisti, da se dovede u prihvatljivo stanje. Zašto se ne pomogne sa smeštajem? Nađe im se stan za stanovanje. Dakle, nađe im se stan jer imate Zakon o socijalnoj zaštiti koji kaže da se korisnicima daje pomoć. A pomoć može biti različita, ne mora biti samo novčano davanje, može biti i smeštaj. Znači, dajte im stan, dajte im nešto, smestite ih. Nemojte samo oduzimati decu. Dolazimo do jednog totalnog sistemskog nerešenja. Znači, sistemski je nerešeno više stvari.

Grgurević smatra da nehigijenski uslovi nisu razlog za oduzimanje dece.

- Nehigijenski uslovi apsolutno nisu razlog da vi rasturite porodicu. Da vi majci kojoj je stalo i koja je vezana i koja misli da radi kako treba, bez ikakvog zlostavljanja, uhvatite i oduzmete decu. Gledamo snimke iz Hrvatske koja je po pitanju oduzimanja dece veoma aktivna. To su traume koje se ne zaboravljaju. Oni zovu mamu upomoć, a majka je obično neko ko je uklonjen i kome se ne da da priđe detetu i remeti proces. Drago mi je za ove proteste jer za ovo mora društvo da reaguje i da mediji isprate da bi se takve stvari stavile u skladu sa prirodom. Ovo što oni rade je neprirodno. Ako je prljav stan problem, uđi i očisti stan. Stavite porodicu na drugo mesto dok se stan ne očisti. Zaboga rasturili ste porodicu zbog prljavog stana - rekla je Grgurević.

Jovana Grgurević
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:36

BOLNA ISPOVEST MAJKE ČIJE JE DETE NEPOKRETNO ZBOG MORBILA: Mislili smo to su samo prehlade, a onda je prestao da se ODAZIVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track