"NE MOŽETE DA PIJETE 1 KAFU 3 SATA! U AMERICI DONOSE RAČUN BEZ DA STE TRAŽILI" Konobari u Srbiji se žale na goste, pomenuli bakšiš
Foto: Petar Aleksić

utisci sa zapada

"NE MOŽETE DA PIJETE 1 KAFU 3 SATA! U AMERICI DONOSE RAČUN BEZ DA STE TRAŽILI" Konobari u Srbiji se žale na goste, pomenuli bakšiš

Društvo -

Pojedini konobari u Srbiji se žale na neke goste koji sednu u kafić, poruče jednu kafu ili piće i ispijajući je sede i po dva, tri sata ne uzevši ništa više. Upravo zbog toga su se konobari žalili jer jedan gost zauzima mesto po tri sata, dok bi verovatno neko drugi seo i za to vreme možda čak i pojeo nešto.

Na društvenim mrežama se pojavio viralan snimak Vladimira Stankovića, koji inače na Jutjubu priča preduzetničke priče, u kome tvrdi da takva praksa ne postoji u Americi.

- Ne možete da pijete jednu kafu tri sata. U većini američkih kafića nakon što popijete prvo piće pitaju vas da li hoćete drugo i odmah donose račun bez da ste vi tražili, nema sedenja ceo dan oslobađa se mesto za narednu mušteriju, a ne kao kod nas jedna kafa i mušterija ceo dan sede u kafiću - naveo je on u jednom videu koji je postao viralan.

restoran, konobar
foto: Shutterstock

Ispod snimka nizali su se komentari korisnika.

- E, to je veliki problem kod nas u Srbiji tako i treba, ja tako radim uvek - piše u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

- Ne znam ko sedi tri sata i pije jednu kafu.

Međutim, mnogi su napisali i da za ovakvu praksu u ugostiteljskim objektima nisu čuli.

- Za ovako nešto nisam čuo ni doživeo gde god da sam bio mogao sam da ostanem koliko želim - piše u komentaru.

Podsetimo, nedavno je za Kurir jedna devojka sa juga Srbije koja je došla u Beograd ispričala kako su pojedini konobari u beogradskim kafićima i restoranima počeli da nerviraju goste postupkom koji jasno stavlja do znanja gostu da treba što pre da ode.

konobar
foto: RINA

Kako je ona tada navela, ukoliko oni procene da će gost poručiti samo kafu i sedeti sat vremena ispijajući šoljicu kafe donose natpis "rezervacija", stavljaju na sto kako bi te goste što pre oterali i oslobodili mesto za neke koji bi možda poručili nešto više.

Poznato je i da neki konobari "skeniraju" ljude koji ulaze u ugostiteljski objekat i na osnovu izgleda ocenjuju da li će i koliko dobiti bakšiš.

Bonus video:

02:45

KONOBARI TRLJAJU RUKE ZBOG NAJAVE O OBAVEZNOM BAKŠIŠU! Evo zbog čega je ta namera dobra, kao i šta kažu građani ANKETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track