OVDE SE PRAVE LEKOVITI MELEMI KOJE KORISTIMO: Prva poseta ministra Institutu "Dr Josif Pančić" od osnivanja pre 75 godina! (FOTO)
Foto: Nitra/Zoran Petrović

PLASIRAJU 300 PROIZVODA

OVDE SE PRAVE LEKOVITI MELEMI KOJE KORISTIMO: Prva poseta ministra Institutu "Dr Josif Pančić" od osnivanja pre 75 godina! (FOTO)

Društvo -

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović zajedno sa svojim timom posetila je Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić" i razgovarala sa rukovodstvom predvođenim direktorom dr Milanom Lukićem, a sastala se i sa Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima.

Delegacija je takođe obišla laboratorije ovog instituta, saopšteno je iz ministarstva uz navođenje da je poseta sprovedena kao deo šireg plana za posetu institutima u Republici Srbiji sa ciljem upoznavanja sa planovima i vizijama u poslovanju, kao i eventualnim problemima.

Jelena Begović
foto: Nitra/Zoran Petrović

Dr Milan Lukić istakao je kako je ovo prva poseta jednog ministra tokom 75 godina postojanja i rada ovog instituta.

Ministarka dr Begović u izjavi za medije navela je da je veoma važna tema održanih sastanaka bila budućnost Instituta "Dr Josif Pančić" imajući u vidu razvoj novih tehnologija, veliku kompeticiju i način na koji nauka, stručnost i inovacije mogu da budu kompetitivna prednost ovog instituta i da se na taj način izbore sa konkurencijom na tržištu.

Prema rečima dr Begović, nauka, inovacije i istorijat predstavljaju najveću snagu Instituta "Dr Josif Pančić", koji mora mnogo intenzivnije da koristi spoj nauke, prozivodnje i naučnih istraživanja kako bi i dalje ostao jedan od vodećih i inovativnih instituta.

Jelena Begović, Biljna apoteka
foto: Nitra/Zoran Petrović

Podsetila je da institut građane asocira na čajeve, na različite tinkture, kreme, pomade, dodatke ishrani i sve što priroda može da da, a što zahvaljujući nauci i stručnjacima završi na tržištu kao proizvod.

- Institut ima i sopstvene apoteke gde građani dobijaju personalizovan, lični pristup u odabiru najboljeg preparata za njih - dodala je ministarka dr Begović.

Direktor ovog instituta dr Milan Lukić izjavio je da je današnja poseta ministarke i njenog tima veoma značajna, zato što predstavlja priliku za upoznavanje sa problemima, a pre svega sa onim što rade u naučno-istraživačkoj, razvojnoj i proizvodnoj delatnosti.

1 / 9 Foto: Nitra/Zoran Petrović

Naglasio je da je Institut "Dr Josif Pančić" jedinstvena institucija u oblasti lekovitog bilja, ne samo na području Srbije, već i Balkana, koja već 75 godina zahvaljujući jedinstvu naučno-istraživačke delatnosti i proizvodnje na tržište plasira preko 300 proizvoda, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

- Svih 300 i više proizvoda koje plasiramo na tržište jesu rezultat naučno-istraživačkog rada - naveo je dr Lukić u izjavi za medije.

Podsetio je da proizvode lekovitog bilja promovišu i u cilju prevencije zdravlja i unapređenja kvaliteta ishrane i istakao dobru multidisciplinarnu saradnju sa velikim brojem institucija, fakulteta i univerziteta širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

On je naglasio da im je jedan od ciljeva da više učestvuju u naučno-istraživačkim projektima i da time promovišu svoje istraživače, koji su zaista sjajni po svojim rezultatima.

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track