MUČENJE ŽIVOTINJA JE POKAZATELJ OZBILJNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI! Psihijatar upozorava na GLAVNE uzroke ovih jezivih postupaka!
Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

dečak ubica jaganjaca

MUČENJE ŽIVOTINJA JE POKAZATELJ OZBILJNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI! Psihijatar upozorava na GLAVNE uzroke ovih jezivih postupaka!

Društvo -

Povodom slučaja koji je potresao javnost u Srbiji, kada je dečak od trinaest godina mučio, a potom i sekirom ubio jaganjce, u emisiji Puls Srbije gostovala je prof. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar.

Konstatovala je da je neophodna jača integracija zdravstvenog i socijalnog sistema:

Ivana Stašević Karličić
foto: Kurir televizija

- Zdravstveni sistem se bavi dijagnostikom i lečenjem. Mnogo veći stepen zdravstvenog i socijalnog sistema je nešto na čemu bismo trebali da radimo i to je nekada i bilo integrisanao u većem delu sveta. Ako pričamo o maloletnicima trebalo bi da uključimo i prosvetu.

Rekla je da je mučenje životinja simptom poremećaja ličnosti.

- Medicija poznaje ovakvu fenomenologiju i stavlja je u kateogriju faktori rizika za poremećaj ličnosti. Naravno mi ne možemo govoriti o maloletnicima kao o formiranim ličnostima. Oni se nalaze u fazi jednog intenzivnog razvoja ali postoje i neki prediktori za razvoj ličnosti na tzv. pogrešnom koloseku - rekal je Stašević Karličić i dodala:

04:00

MUČENJE ŽIVOTINJA JE POKAZATELJ OZBILJNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI! Psihijatar objašnjava šta su GLAVNI uzroci ovih jezivih postupaka!

- Mučenje životinja je jedan od dijagnostičkih kriterijuma za antisocijalni poremećaj ličnosti i njega procenjujemo kod odrasle osobe koja ima u svojoj istoriji takve događaje baš u ranom adolescentskom uzrastu. Genetika i psihosocijalni faktori su u osnovi ovakvih poremećaja. To je dakle multuifaktorijalna stvar za koju nije krivac jedan sistem. Nemamo jedan argument koji bismo postavili u osnovu ovakvog događaja. U svakom slučaju neverovatno surova opomena da ovakve stvari u društvu moramo da rešavamo sistematski sa ljudima koji su jako obrazovani za ovu vrstu posla. Isteklo je vreme improvizacijie. Mi sada imamo epiloga višedecenijskog urušavanja vrednosti.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

05:51

DEČAK UBICA JAGANCA JE POKAZAO, VREME JE DA UVEDEMO PRIMER IZ RUSIJE! Kriminolog: Ako se smanji starosna granica, BIĆE KAŽNJEN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track