"ALBANCI SU IMALI POKVARENU TAKTIKU, OVO SU RADILI SA STARCIMA I DECOM" Drecun: Norveški pripadnik KFOR je OVE stvari priznao
Foto: Kurir televizija, printscreen

detalji pogroma 2004. godine!

"ALBANCI SU IMALI POKVARENU TAKTIKU, OVO SU RADILI SA STARCIMA I DECOM" Drecun: Norveški pripadnik KFOR je OVE stvari priznao

Društvo -

U nedelju 17. marta navršava se tačno 20 godina od pogroma na Kosovu, tačnije jednog od najvećeg etnički motivisanog nasilja od dolaska međunarodnih snaga.

Tokom nasilja na Kosovu i Metohiji 17. 18. i 19. marta 2004. godine ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom svojevrsne „Kristalne noći” nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, sa Kosova i Metohije proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Banjska, Kosovo i Metohija, Kosovo
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Povod za trodnevno nasilje nad Srbima bila je netačna informacija albanskih medija da su Srbi odgovorni za utapanje trojice albanskih dečaka u reci Ibar na severu Kosova.

Kako izgleda život Srba 20 godina posle, odgonetnuo je gost Pulsa Srbije Milovan Drecun, doskorašnji predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

- Taj proces etničkog čišćenja i dalje traje, a sada se sprovodi, uslovno da kažem, neka vrsta mekog etničkog čišćenja, dakle bez ovakvog masovnog, organizovanog nasilja nad Srbija, ali ima svakodnevnog nasilja koje sprovode privremene institucije samouprave i pripadnici specijalnih parapolicijskih jedinica. Sve jednosmerne mere koje je Aljbin Kurti donosio usmerenu su ka tome da se onemogući život Srba na KiM i da se nateraju da odu. Cela ova priča za martovski progon nije slučajna, ona ima političku pozadinu i cilj, bila je sredstvo da se realizuju ti ciljevi.

Drecun je rekao da ni dan danas nije jasno koliko je surovo bilo na prostorima Kosova i Metohije:

- Jezivo je šta se desilo tog 17. marta, pogotovo imajući u vidu da se istina i dan danas skriva o jačini tog sukoba. To je bio pravi rat, lice u lice, KFOR, UMNIK, policija... Situacija oko utapanja Albanca nije potpuno jasna, oni su optužili Srbi, a lako je moguće da su sami organizatori tog dela. Svakako, to nije utvrđeno. Norvežani su uradili kratke dokumentarce, gde govori njihovi pripadnici KFOR-a, a jedan od njih je ubio dvojicu Albanaca koji su učestvovali u tom nasulju jer je kforovcima ugrožen život bio.

02:26

PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI SVEDOČE DA SE POGROM NA SRBE PLANIRAO Drecun za Kurir: Norveški pripadnik KFOR je OVE stvari priznao

Potom je diskutvao da li su pripadnici međunarodne zajednice mogli da spreče agresiju albanskih ekstremista:

- Početkom 2004. godine, šef UMNIKA dobija izveštaje da se priprema ova nešto, ali nije reagovao. Komandant američkih snaga KFORA je tog dana bio na skijanju i ne zanima ga to što gore srpske kuće. Presluškivani telefonski razgovori od Samidina Džezairija govore o tome da se ovo priprema. Čak i pomenuti Norvežanin koji je ubio dva Albanca je rekao da su Albanci imali pokvarenu taktiku, odnosno da su u prve redove isturili decu i starce, a da su iza išli juriši. Nešto se čudno desilo, ni dan danas nije potpuno razjašnjeno. Nakon svega toga, bilo je procesuiranja, ali nebitnih izvršioca, oni koji su bili nosioci neposrednog nasilja. Norvežani kažu da su identifikovali one koji su pucali na njih, ali da ne znaju šta se desilo sa tim procesuiranjem.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

09:29

ŠOK! NEMAČKA POKUŠALA DA PRIPOJI KOSOVO ALBANIJI! Istoričar otkrio detalje sramnog dokumenta koji je ciljao na RAZBIJANJE SRBIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track