"ULAZIMO U PERIOD ČESTIH ZEMLJOTRESA" Stručnjaci predviđaju: Ove tačke u Srbiji su NAJKRITIČNIJE - evo kolika bi šteta mogla biti
Foto: Shutterstock, Ilustracija

"ULAZIMO U PERIOD ČESTIH ZEMLJOTRESA" Stručnjaci predviđaju: Ove tačke u Srbiji su NAJKRITIČNIJE - evo kolika bi šteta mogla biti

Društvo -

Zemljotres jačine 5.4 stepena po Rihterovoj skali potresao je teritoriju Crne Gore pre nekoliko dana. Od tada, tlo ne miruje, pa se svakoga dana registruju manji potresi, a poneki se čak osećaju i u Beogradu. Da li i Srbiji preti jedan takav zemljotres i da kakvo nas leto čeka otkrio je Ivan Ristić, elektrotehničar koji se već tri decenije profesionalno bavi meteorologijom.

- Tlo se ne smiruje. Ulazimo u period godine kada su zemljotresi češći u Srbiji. U proleće su se desili svi najjači zemljotresi na našem području. Najkritičnije je, kao i uvek, centralna Srbija, Kopaonik, Ćuprija, Kragujevac, Čačak... Tu gde se spajaju putevi i auto-putevi ima nekih raseda - kaže Ristić.

Kako navodi, kod nas bi najjači zemljotres mogao da bude do 6 Rihtera, što, ukoliko budemo vodili računa o gradnji, ne bi trebalo da dovede do većih šteta, ističe Ristić.

Zemljotres magnitude 5 stepeni po Rihteru

Još je ranije seizmološkinja Ana Mladenović navela da stručnjaci i dalje očekuju zemljotres magnitude oko 5 stepeni u Srbiji.

- A ono što smo mnogo puta govorili, očekuje nas neki zemljotres koji bi imao magnitudu oko 5, to i dalje očekujemo, samo ne znamo kada i gde tačno. Negde u šumadijskom delu najverovatnije - kaže Mladenović.

Ana Mladenović
foto: Kurir Televizija

Ističe da postoje i razne metode kako se dolazi do toga koje jačine zemljotres može pogoditi određeni prostor.

- Mi istražujemo rasede koji su direktno odgovorni za dešavanje zemljotresa i onda na osnovu njihove geometrije, kinematike, odnosno brzine kretanja po njima i načina kretanja mi možemo da pretpostavimo koji bi rased mogao da bude odgovoran za dešavanje i zemljotrese u budućnosti - rekla je seizmološkinja Ana Mladenović za "Nova" TV.

Kurir.rs/Blic/TV Nova

Bonus video:

05:30

DA LI ĆE SLEDEĆI ZEMLJOTRES U SRBIJI BITI RUŠILAČKI?! Eksperti otkrili povezanost: U slučaju potresa kod nas OVO JE NAJOPASNIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track