"TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA" Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA" Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

Društvo -

Veliki Vaskršnji post, najduži i najznačajniji u pravoslavnoj veri, počinje danas, a završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista, koji se ove godine slavi 5. maja.

Prvi dan Velikog časnog posta je takozvani Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi nedelja zvana "Čista" koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice.

Više o blagodatima samog posta, za Kurir televiziju, govorio je Nebojša Lazić, teolog.

02:08

TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

- U postu, kako je bitno da ne jedemo masnu hranu, isto je važno da ne jedemo jedni druge. Post je jedan kolektivni čin i predstavlja duboko moralni čin koji proizilazi iz ljubavi. Sam značaj posta jeste spasonosan za dušu. Post ima i telesni značaj, kao što je govorio sveti Maksim Ispovednik, ako jedemo hranu umrećemo, ako ne jedemo hranu takođe umrećemo i da ljudsko biće proizilazi između ta dva kretanja. Odnosno, da je suština spasenja u suzdržavanju od hrane. Mi smo tek 2016. godine videli koliko je značajan taj post koji su govorili sveti oci. Tada je dodeljena Nobelova nagrada za autofagiju. Ona nije ništa drugo nego umerenost u jelu i piću.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja