KURIR SAZNAJE! CENTAR ZA SOCIJALNI RAD VRAĆA DECU ANI MIHALJICI! Krivične prijave protiv njenog advokata!
Foto: Nenad Kostić

korektivni nadzor

KURIR SAZNAJE! CENTAR ZA SOCIJALNI RAD VRAĆA DECU ANI MIHALJICI! Krivične prijave protiv njenog advokata!

Društvo -

Centar za socijalni rad Grada Novog Sada doneo je odluku da majka Ana Mihaljica preuzme neposrednu brigu o deci uz određivanje mere korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava u trajanju od tri meseca, saznaje Kurir!

Naime, iz Centar za socijalni rad Grada Novog Sada saopštili su da je zbog izrazito nebezbednih životnih uslova u kojima su deca boravila i postojanja neposredne opasnosti i procene da postoje opravdani razlozi da bi nepreduzimanjem hitnih mera i usluga iz nadležnosti centra došlo do ugrožavanja života, zdravlja i razvoja mlt. dece, preduzeo mere hitne privremene starateljske zaštite troje maloletne dece i hitnog obezbeđenja smeštaja.

Ana Mihaljica
Ana Mihaljicafoto: YouTube/ Ackelada

Procena je izvršena i na osnovu činjenice da je majka pred Centrom za socijalni rad i ranije izjavljivala da živi na datoj adresi sa svojim ocem i svoje maloletno troje dece, što je navela i u PU Novi Sad nakon požara, 17.11.2023.godine kad je u zapisniku o izjašnjenju izjavila da je moguće da je ostavila upaljeno kandilo i da je to zapalilo zid i izazvalo požar. Nakon hitnog obezbeđenja smeštaja Centar je preduzimao postupno sve mere porodično-pravne zaštite iz svoje nadležnosti u cilju zaštite prava i interesa maloletne dece, pre svega obezbeđivanja bezbednih i adekvatnih životnih uslova dece i njihovog povratka u biološku porodicu, te regulisanja njihovog porodično-pravnog statusa.

U toku postupka sa majkom je sačinjen najpre plan usluga, kojim su definisani zadaci koji podrazumevaju obezbeđivanje najpre bezbednih uslova za prihvat dece. Nakon što majka nije pružila adekvatne dokaze o ispunjenosti zadataka, pokrenut je korektivni nadzor, kojim se majka upozoravala na propuste u vršenju roditeljskih dužnosti, te joj je jasno bilo predočeno da je za prihvat dece neophodno da obezbedi adekvatne životne uslove koji garantuju bezbednost i pravilnu osnovnu negu dece.

S tim u vezi od strane stručnih radnika Centra u više navrata je pokušana terenska poseta radi provere životnih uslova, ali je majka bila izrazito nesaradljiva (nije dozvolila stručnim radnicima da uđu u stan). Zbog navedenog, postupak korektivnog nadzora je obustavljen, jer u datom momentu je procenjeno da nema uslova za njegovo dalje vođenje.

U skladu sa navedenim, organ starateljstva je u skladu sa zakonom morao pokrenuti postupak lišenja roditeljskog prava, između ostalog iz razloga što je majka u datom momentu neopravdano izbegavala da stvori uslove za zajednički život sa decom koja se nalaze u ustanovi socijalne zaštite (čl. 81 st. 3 tač. 4 Porodičnog zakona).

Centar je postupajući u konkretnom predmetu još jednom pozvao majku na saradnju, na koji se ista odazvala. Sačinjen je plan posete roditelja detetu u cilju proslave rođendana najmlađeg deteta, dana 19.03.2024. godine kada je ponovo razgovarano sa majkom i predočeni joj dalji koraci u potrebni da se ostvari opšti cilj povratka dece u biološku porodicu.

Obezbeđeni uslovi

Nakon toga, majka je pristala na dalju saradnju, te je omogućeno stručnim radnicima da obave terensku posetu na novoj adresi boravišta majke, dana 20.03.2024. godine.

- Nakon što je od strane stručnih radnika ustanovljeno da je majka obezbedila adekvatne stambene uslove, koji garantuju bezbednost i osnovnu negu dece, doneta je odluka da majka preuzme neposrednu brigu o deci uz određivanje mere korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava u trajanju od tri meseca - navodi se u saopštenju CSR Grada Novog Sada.

Organ starateljstva obavlja korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava kada donosi odluke kojim koriguje roditelje u vršenju roditeljskog prava i određuje način na koji će roditelji korigovati nedostatke u vršenju roditeljskog prava, a kako bi roditelj obavljao svoju roditeljsku dužnost u skladu sa zakonskim normama koje su propisane članovima 67-75 Porodičnog zakona.

- Centar će pratiti porodicu prema Planu realizacije mere korektivnog nadzora, te će o rezultatima korektivnog nadzora, izvestiti sud pred kojim je pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava majke Ane Mihaljica - poručuju iz CSR.

Sud nije nadležan

Navode i da je povodom tužbe kojom je tužilac Ana Mihaljica tražila da sud donese presudu i da obaveže Centar za socijalni rad Grada Novog Sada da joj vrati troje maloletne dece i omogući vršenje roditeljskog prava, dana 15.03.2024. godine doneto rešenje Osnovnog suda u Novom Sadu broj P2 405/24 kojom se tužba odbacuje i sud oglašava apsolutno nenadležnim za postupanje u toj pravnoj stvari.

U obrazloženju rešenja sud se poziva između ostalog i na član 80 Porodičnog zakona, koji kaže: "Кorektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava obavlja organ starateljstva kada donosi odluke kojima ispravlja roditelje u vršenju roditeljskog prava. U obavljanju korektivnog nadzora organ starateljstva donoosi odluke kojima: 1. Upozorava roditelje u vršenju roditeljskog prava; 2. Upućuje roditelje na razgovor u porodično savetovalište ili u ustanovu specijalizovanu za posredovanje u porodičnim sporovima, 3. Zahteva od roditelja da polože račun o upravljanju imovinom deteta. U obavljanju korektivnog nadzora organ starateljstva pokreće i sudske postupke u skladu sa zakonom".

Sud u obrazloženju nadalje navodi da su deca privremeno smeštena u Sigurnu kuću od strane organa starateljstva iz opravdanih razloga a ne odlukom suda. Sud je nadležan da donosi odluke u pogledu vršenja roditeljskog prava, lišenja roditeljskog prava, kao i za vraćanje roditeljskog prava. U konkretnom slučaju sud nije doneo odluku radi smeštaja dece u Sigurnu kuću, te nije nadležan da donosi odluke niti u pogledu vraćanja dece majci.

Sud nema ovlašćenja da ceni razloge za osnovanost odluka organa starateljstva na osnovu kojih je došlo do smeštaja dece u Sigurnu kuću, kao ni njihovu zakonitost, jer bi to moglo biti predmet ispitivanja u upravnom postupku i eventualno u upravnom sporu koji su nadležni za ocenu rada organa starateljstva, odnosno njihovih odluka.

- U toku vođenja navedenog postupka, majka i njeni punomoćnici su neposredno i putem društvenih mreža i medija na sve načine pokušavali da vrše senzacionalistički pritisak i dovode u zabludu javnost o činjenicama u navedenom postupku - ocenjuju iz CSR Novi Sad.

Prijave protiv advokata

Navode da je advokat Milan Bosika "u više navrata iznosio poluinformacije i potpune neistine o postupcima koji se vode, dovodeći u zabludu javnost i remeti javni red i mir, unoseći paniku u javnosti da država Srbija "prodaje" decu u inostranstvo".

- Milan Bosika, kao advokat, nosi posebnu profesionalnu odgovornost, jer dovodi u zabludu javnost u pogledu jasnih ustavnih i zakosnkih ovlašćenja koja država ima u pogledu zaštite dece od zanemarivanja. Svojim delovanjem putem društvenih mreža, advokat Milan Bosika ozbiljno ugrožava bezbednost stručnih radnika, koji su učestvovali u vođenju postupka privremene starateljske zaštite maloletne dece, iznoseći informacije o porodičnim prilikama zaposlenih - navode iz CSR i dodaju:

- Protiv advokata Milana Bosika podneta je disciplinska prijava Advokatskoj komori zbog kršenja Кodeksa etike advokata, jer je iznosio osetljive podatke o stranci i maloletnoj deci, pri čemu je morao posebno da vodi računa i savesno proceni sve okolnosti, jer je nesumnjivo da u konkretnom slučaju je u najboljem interesu da takvi podaci ostanu poverljivi i da se ne komentarišu u javnosti, jer se na taj način krši privatnost dece, njihovo pravo na nesmetan emocionalni, pravilan i neometan razvoj, pri čemu se senzacionalističkim nastupom zasenjuje i u drugi plan suštitnski stavlja adekvatna zaštita maloletne dece - navodi se u saopštenju SCR.

Ocenjuju da je svojim delovanjem advokat učinio i povredu pravila međusobnog uvažavanja prema državnim organima i njenim predstavnicima, na koju ga takođe obavezuje Кodeks etike advokata, kao i povredu zabrane zloupotrebe da se utiče na tok postupka i donošenje odluke neprofesionalnim sredstvima i pritiscima.

- Protiv advokata Milana Bosika podneta je krivična prijava Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, jer koristeći računarske mreže, računarske podatke, kao i njihove proizvode u materijalnom ili elektronskom obliku, vrši krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, javnog reda i mira. Takođe podnete su krivične prijave za izvršenje krivičnog dela izazivanje panike i nereda, ugrožavanje bezbednosti, uvrede, te onemogućavanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti - zaključuje se u saopštenju CSR.

Bonus video:

00:08

PRVA IZJAVA ANE MIHALJICE: Obećali su da će deca biti puštena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track