LETNJE GUME PRE POČETKA SEZONE JEFTINIJE! Vozači od 1. aprila zimske pneumatike menjaju letnjim: Ovo su detaljne cene (FOTO)
Foto: Shutterstock

PRIPREMA

LETNJE GUME PRE POČETKA SEZONE JEFTINIJE! Vozači od 1. aprila zimske pneumatike menjaju letnjim: Ovo su detaljne cene (FOTO)

Društvo -

Vozači od 1. aprila zimske gume na svojim vozilima treba da zamene letnjim. Pneumatike je najbolje kupovati van sezone jer su jeftinije, a pravo vreme za kupovinu je kada se dubina šare gaznog sloja približi granici od četiri milimetara i kada su gume preko pet godina starosti od datuma proizvodnje utisnutog na njima, kaže za Kurir Saša Mitrović, head verikale za auto-moto i nautiku na oglasniku Sasomange.rs.

Dolaskom proleća ističe zakonska obaveza korišćenja zimskih guma na vozilu i vozači se uveliko spremaju za zamenu postojećih ili kupovinu novih letnjih guma.

- Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže da od 1. aprila na vozilu možete imati pneumatike za letnje uslove vožnje do 1. novembra, ali zakon ne propisuje da se leti moraju koristiti letnji pneumatici već dozvoljava korišćenje zimskih i M+S univerzalnih pneumatika iako ovi preumatici nisu primereni velikim temperaturama koje štetno deluju na njih usled različitih sirovina od kojih su napravljene u odnosu na letnje pneumatike - kaže Mitrović i dodaje:

Saša Mitrović
foto: Kurir tv

- Jedna grupa vozača već je kupila novi set letnjih pneumatika po akcijskim vansezonskim cenama kada se ostvaruju maksimalni popusti jer prodavci više vole da ih prodaju, makar i po nabavnim cenama nego da ih skladište preko cele zime i onda prodaju kada krene odgovarajuća sezona. Druga grupa vozača obično čeka zadnji trenutak da kupi novi set letnjih guma. Tada su one najskuplje, a moguće je da neke dimenzije koje su im potrebne ili se najčešće koriste budu i rasprodate što vozače dovodi u situaciju da voze zimske gume duži vremenski period od planiranog razmišljajući o tome da li će ih visoke temperature oštetiti i učiniti neupotrebljivim za iduću zimsku sezonu što nije redak slučaj.

Mitrović kaže da je na oa oglasniku Sasomange predstavljena ponuda renomiranih prodavaca novih pneumatika po akcijskim cenama u svim dimenzijama, podeljena po brendovima, klasama, namenama i brzinskim indeksima.

- Ponuda se dopunjava na dnevnom nivou i sigurno ćete naći odgovarajuće pneumatike za vaše vozilo bilo da se radi o motociklu, putničkom ili transportnom vozilu. Cene pneumatika zavise od nekoliko faktora, to je veći prečnik pneumatik je skuplji. Tako recimo pneumatik 14 inča košta od 4.500 dinara, dok onaj od 17 iznosi 6.000 dinara. Takođe, klasa pneumatika u istoj dimenziji može biti ekonomska, srednja, visoka ili premium i od toga zavisi i prodajna cena, ali i od indeksa maksimalne brzine kojoj je pneumatik namenjen, brenda koji je proizvodi jer cene pneumatika u istoj dimenziji u zavisnosti od proizvođača mogu imati različitu cenu i do 50 odsto.

Porše, automobil, gume, fabrika automobila
foto: William Ju / Alamy / Profimedia

Ove godine cene letnjih pneumatika se nisu značajnije menjale u odnosu na prethodnu godinu.

- Proizvođači guma poskupljenja opravdavaju skokom cena sirovina, a naročito kaučuka koji je osnovna sirovina za proizvodnju guma, povećanim troškovima energije, transporta, ali i smanjenom proizvodnjom. Ovo se uglavnom odnosi na proizvođače više i visoke klase pneumatika koja koristi najkvalitetnije materijale u svojoj proizvodnji. Opravdanje za cenovne oscilacije nalaze u činjenici da se veliki broj fabrika za proizvodnju guma za tržište evropkse unije nalazi u Rusiji i da je ta proizvodnja i isporuka u velikoj meri smanjena ili obustavljena što je dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta u fabrikama lociranim u EU, ali očigledno je da ti kapaciteti ponekad nisu na zadovoljavajućem nivou i da je upitno da li će potreba za ovim proizvodom biti zadovoljena - objašnjava naš sagovornik i nastavlja:

- Pojeftinjenje cena pneumatika vidljivo je isključivo u ekonomskoj i srednjoj klasi gde se proizvođači cenom bore protiv konkurencije koja je izuzetno velika u tom segmentu ponude na tržištu, a odražava se kroz akcijske popuste od 10 do 15 odsto u zavisnosti od proizvođača i prodavca.

1 / 4 Foto: Sasomange

Mitrović podseća da vozači treba da obrate pažnju na stanje guma, fizička oštećenja i dubinu šare na gazećem sloju.

- Neophodno je obratiti pažnju na godinu proizvodnje koja je vidljiva kroz oznaku DOT utisnutu na obodu gume, a ona označava nedelju i godinu proizvodnje. Ne dozvolite da vas zavara primamljiva cena polovnih guma u ponudi jer guma vremenom gubi svoja svojstva čak i ako nije vožena, a to se odražava kroz povećanu tvrdoću, produženi trag kočenja 25-30 odsto i pojavljivanje sitnih pukotina usled smanjenog viskoziteta i elastičnosti smese od koje je napravljena.

1 / 3 Foto: Sasomange

Obično se smatra da guma do pet godina starosti i dalje poseduje sva svoja upotrebna svojstva, ali svake naredne godine, u zavisnosti od klase i brenda proizvođača, može gubiti od pet do deset odsto svoje upotrebne vrednosti i ukupnih voznih karakteristika - savetuje Mitrović:

Cene pneumatika

*Iznosi su u dinarima

- Potrebno je obratiti pažnju da li je šara na gumi protektirana (nalepljen novi gazeći sloj sa šarom) ili dodatno urezana (produbljena) šara što je čini daleko manje bezbednom od bušenja i oštećenja na kolovozu. Uvek dajte prednost novim pneumaticima bez obzira na sezonu i kupujte nove pneumatike prema svojim potrebama i svom načinu vožnje jer novi pneumatik ekonomske klase bilo kog brenda sigurno ima bolje karakteristike od korišćenog pneumatika premium brenda starog nekoliko godina. Kada govorimo o kupovini novih pneumatika, nikada ne treba čekati datum zakonske obaveze zamene ako želite da uštedite novac pri kupovini jer vas taj izdatak svejedno čeka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track