PRIŠTINSKA PREDSEDNICA IZNELA USLOVE! Osmani: Formiranje Zajednice srpskih opština nakon ulaska u Savet Evrope
Foto: Printscreen/Video plus

dijalog beograda i prištine

PRIŠTINSKA PREDSEDNICA IZNELA USLOVE! Osmani: Formiranje Zajednice srpskih opština nakon ulaska u Savet Evrope

Politika -

Predsednica prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da se Priština obavezala da formira Zajednicu srpskih opština u Skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine, prenosi Reporteri. Ona je navela da je to jedna od obaveza nakon članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufca poslala izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakjoani, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Tumačenja koje je dala Dora Bakojani, odnosno pojedini poslanici su njihova, ali ako pročitate njeno pismo, paragraf 11 izveštaja, postaje jasno da se kada se govori o Udruženju o tome se govori kao o jednoj od post-članskih obaveza. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već osnovnog sporazuma iz 2023. godine koji je prihvatila kosovska delegacija - izjavila je Osmani i dodala:

- Moj zahtev je bio da se u pismu uključi deo koji ističe da se svaka obaveza Republike Kosovo sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Republike Kosovo, Ustavom i presudama Ustavnog suda. To je naš okvir, nikada nećemo izaći iz njega - rekla je Osmani posle konferencije koju su organizovali Univerzitet u Prištini i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije NATO na KiM.

Kurir.rs/Reporteri/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track