RODITELJI ZA ROĐENDAN DETETA U IGRAONICI BACAJU ČAK 900 EVRA, A MOGLI BI DA PROĐU I ZA 60! Ovo su detaljne računice za proslavu
Foto: Shutterstock

RAČUNICA

RODITELJI ZA ROĐENDAN DETETA U IGRAONICI BACAJU ČAK 900 EVRA, A MOGLI BI DA PROĐU I ZA 60! Ovo su detaljne računice za proslavu

Društvo -

Da bi organizovali rođendansku žurku u igraonicama za dvadesetoro mališana, roditelji treba da iskeširaju od 600 do čak 900 evra. Proslave u popularnim "eskejp rumovima", prostorijama za igru, za nepuna dva sata za grupu do dvadesetoro dece koštaju minimum 28.000 dinara! I u prvom i u drugom slučaju mame i tate treba da donesu i rođendansku tortu koju, ako kupuju, plaćaju minimum 9.000 dinara za tri kilograma.

Veliki trošak

Obeležavanje dečjeg rođendana predstavlja veliki izdatak za roditelje. Novi trendovi za slavlje "divnog dana" nametnuli su i paprene troškove. I pored toga, većina porodica se odlučuje upravo za skupe proslave zaboravljajući načine na koji su oni sami slavili rođendane. Varijanta uz mamine tople sendviče i sokiće kod kuće ili negde u prirodi, ako je lepo vreme, danas košta već od 3.580 dinara, što je skoro osam puta jeftinije od modernijih verzija zabave.

Igraonica, decija igraonica
foto: Shutterstock

Na to treba dodati ukupan iznos za sastojke koji su potrebni za pripremu slavljeničke domaće torte, što bude minimum 3.000 dinara (u zavisnosti od torte i veličine) i svećice čija je od 100 dinara po komadu.

Kurir je istraživao raspon cena u beogradskim igraonicama. Bez obzira na to što su iznosi iz godine u godinu veći, slobodnog termina za slavlje rođendana u igraonicama roditelji ne mogu da nađu ni dva meseca unapred. Najjeftiniji paket košta 600 evra, ali ne uključuje hranu. U tu cenu spada zakup igraonice na dva do tri sata, usluga animatora i piće. Torta je tu dodatni trošak.

Skupi moderni rođendani

  • proslava u igraonici 300-900 evra
  • slavlje u "eskejp rumu" 21.000-28.000
  • mini-paket: jedna soba, do šestoro dece, bez posluženja 9.000 dinara, s posluženjem (1 XL pica, sokovi i pribor) 12.000 dinara
  • srednji paket: dve sobe, do maksimalno 12 dece, bez posluženja 15.000 dinara, s posluženjem (2 XL pice, sokovi i pribor) 20.000
  • maksi-paket: tri sobe, do maksimalno 18 dece, bez posluženja 21.500, s posluženjem (3 XL pice, sokovi i pribor) 28.000
  • tortu ili nešto slatko donose roditelji

Ako se na taj iznos doda hrana, obično se uzimaju pice, posluženje za roditelje koji dovode decu, piće i kafa za njih, svećice i dekoracija - sve to košta i do 900 evra. U nekim pak igraonicama paket sa zakupom prostora, hranom i pićem košta 900 evra, a na to onda treba dodati i troškove za hranu za roditelje i tortu koja je opet veliki izdatak jer se dodatno naplaćuje dekoracija.

rođendan, deca
foto: Shutterstock

Popularna mesta

Među decom danas je popularna i organizacija žurke u "eskejp rumovima" u kojima se razlikuje cena u zavisnosti od paketa. Paket koji obuhvata tri sobe za dvadesetoro dece bez posluženja iznosi 21.000, dok s posluženjem (tri velike pice, sokovi i pribor) iznosi 28.000 dinara.

Jeftinija varijanta rođendana uz domaće sendviče

Namirnice Cena

  • dva isečena hleba 180
  • kačkavalj 600 grama 1.200
  • krastavci tegla 700 grama 200
  • margarin 200
  • šunka 600 grama 800
  • negazirani sokovi 6 litara 1.000
  • torta 3.000
  • svećice komad 100 dinara

Ukupno 6.680

* Iznosi su u dinarima

Rođendan traje sat i 45 minuta, gde je sat vremena predviđeno za igru i 45 minuta za posluženje. Na tu cenu treba dodati i rođendansku tortu, ali i naglasiti da svakako ima i skupljih varijanti. Takođe, roditelji treba da znaju da za svako dete preko maksimalnog broja u sobama treba dodatno platiti 500 dinara.

Punoletstva kao svadbe

Proslave u restoranima, hotelima ili iznajmljenim vilama

I dok na organizaciju dečjeg rođendana ode i cela plata roditelja, za proslavu punoletstva današnji roditelji daju mnogo više. Raskošna slavlja se organizuju u restoranima, hotelima ili iznajmljenim vilama, gde dolazi veliki broj zvanica. Svečanost obično prati i skupocena dekoracija, piće i hrana kao na svadbama, dok se na sve to detetu kupuje i skupocen poklon poput najnovijeg telefona, automobila, računara ili pak egzotičnog putovanja.

Od krajnje računice mnoge roditelje zaboli glava, zato treba imati u vidu i onu znatno jeftiniju i zdraviju, ali manje popularnu opciju za proslavu rođendana kod kuće ili u prirodi uz igru i zabavu i bez vremenskog ograničenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track