SNAŽNO SE ZALAŽEMO ZA UBRZANJE PROCESA ULASKA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA U EU! Šolc: Fokus na rešavanju bilateralnih sukoba
Foto: AP Markus Schreiber

Nemački kancelar

SNAŽNO SE ZALAŽEMO ZA UBRZANJE PROCESA ULASKA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA U EU! Šolc: Fokus na rešavanju bilateralnih sukoba

Politika -

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se snažno zalaže za ubrzanje procesa ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, piše Koha.

Šolc navodi da svako ko se nada članstvu u EU treba da bude svestan da to nije geopolitička odluka, već proces vezan za konkretne reformske korake.

- Sećamo se, pre više od 20 godina u Solunu, državama Zapadnog Balkana je ponuđeno članstvo u EU i nismo daleko otišli. Stoga je važno da je sada stvoren novi trenutak i da postignemo napredak u brojnim pitanjima koja se nameću - rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Ljubljani.

Šolc se osvrnuo na rešavanje bilateralnih sukoba, koji predstavljaju prepreku članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

- To se, na primer, odnosi na pitanje kako oživeti proces sa Severnom Makedonijom, a da nas ne ometaju sporovi zemalja članica. To se odnosi i na pitanje odnosa Srbije i Kosova, naravno i na pitanje kako se odnositi prema Bosni i Hercegovini - dodao je Šolc.

On je takođe ocenio da je Berlinski proces, koji je kreirala njegova prethodnica Angela Merkel, potvrđen kao instrument za jačanje konkretne saradnje na Zapadnom Balkanu i dodao da će se ta saradnja intenzivirati kako bi se postigao napredak u pitanjima o kojima se govori.

Kurir.rs/Koha/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track