HRVATSKA SLUŽBA SPASAVANJA NUDI POMOĆ U POTRAZI ZA DANKOM: "Mi smo u pripravnosti"! Iz Zagreba stižu ohrabrujuće poruke
Foto: Kurir/Damir Dervišagić/Facebook/Printscreen

HRVATSKA SLUŽBA SPASAVANJA NUDI POMOĆ U POTRAZI ZA DANKOM: "Mi smo u pripravnosti"! Iz Zagreba stižu ohrabrujuće poruke

Društvo -

Hrvatski mediji sa velikom pažnjom prate potragu za Dankom Ilić iz Bora.

Kako navodi jedan od najčitanijih hrvatskih portala, pomoć je ponuđena i iz Zagreba.

- Nakon što je juče u Srbiji iz porodičnog dvorišta nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić, odmah je započeta opsežna potraga za njom. Kako ni nakon 27 sati nije pronađena, pomoć je ponudila i Hrvatska, navodi portal Index, prenoseći izjavu Marka Rakovca iz Hrvatske gorske službe spasavanja.

- Jutros smo stupili u kontakt s kolegama iz Srbije i ponudili im pomoć, stavili na raspolaganje svoje resurse. Rekli su da za sada oni nisu potrebni, ali i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima smo u kontaktu, rekao je Rakovac.

Danka Ilić
foto: Printscreen/RTS, Printscreen/Tik Tok

Na pitanje koliko je tako malom detetu teško da preživi, Rakovac je rekao kako mala deca do tri godine u prvih 48, pa i 72 sata, imaju veliku verovatnoću preživljavanja.

- U 80 posto slučajeva budu nepovređena. Najveći problem je što se preplaše i ne odazivaju zbog toga, ali tu najviše pomažu psi tragači, kaže.

- Mala deca se najčešće brzo pronađu jer je javnost jako senzibilna. Potrage krenu naglo, gotovo agresivno. Deca imaju sklonost da ostanu uz put ili da se sklone u nekakav čvrsti objekt i to se završi uspešno, dodaje.

- Međutim, moramo istaknuti da je minimum intenzivne potrage barem 4-5 dana. Ako i onda izostanu sve indikacije, potraga može krenuti u nekom drugom smeru, zaključuje Rakovac na kraju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track