"NE BI SE OTKAZIVALA POTRAGA DA SE NIJE DOGODIO PREOKRET": Stručnjak za bezbednost pojašnjava detalje istrage o nestanku devojčice
Foto: Zorana Jevtić, Nenad Kostić

"NE BI SE OTKAZIVALA POTRAGA DA SE NIJE DOGODIO PREOKRET": Stručnjak za bezbednost pojašnjava detalje istrage o nestanku devojčice

Društvo -

Stručnjak za bezbednost Darko Obradović govorio je o istrazi i potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić.

Kako tumači zaokret u istrazi, ako u pitanju nije klasična otmica?

- Mi vidimo da dolazi do napretka u istrazi onda kada se može eliminisati krivično delo otmice. Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, da su provereni svi granični prelazi, da su proverena čvorišta i zapravo govorimo o tome da je sada na delu forenzika i operativno-taktičke mere gde se sužava prostor potrage i krug osumnjičenih", objasnio je Obradović.

Objasnio je remeti li istragu činjenica da majka nestale Danke zbog trudnoće ne može da bude ispitana na poligrafu.

Danka Ilić, Bor
foto: Privatna arhiva, Nenad Kostić

-Važno je da se formira broj lica koja mogu dati neophodna saznanja po pitanju nestanka devojčice, s jedne strane, a s druge strane nužno je utvrditi prostorno-materijalne veze, ta tri faktora su sada suštinski važna. Neposredno pred emisiju smo saznali da je policija formirala određena mesta zločina gde su razapeti šatori i očito je da se ispod tih šatora sprovode istražne mere. I bageri su na terenu kako bi se prokopale određene lokacije. A što se tiče samog poligrafa, ne kaže se džabe blagoslovljeno drugo stanje - trudnica može prevariti poligraf, kao i srčani bolesnici i ta lica nisu pogodna za poligraf, ali mislim da je to poslednja mera kad se iscrpe materijalni dokazi, ističe Obradović.

Smatra da policija drži istragu pod kontrolom.

-Mislim da policija drži stvar pod kontrolom iz razloga što je potraga obustavljena, a potraga nikad ne bi bila obustavljena da se nisu pojavili materijalni tragovi ili saznanja koja idu u prilog obustavljanju. Razlog je i taj da se radi o ranjivoj kategoriji, žrtva je dete od dve godine, koje ne može o sebi da brine i samim tim ne bi se otkazivala potraga da nije došlo do nekih preokreta u ovoj istrazi, naglašava Obradović.

Kaže da je sigurno jasno da se devojčica nije samo udaljila od kuće niti ju je iko odneo izvan naselja.

Kurir.rs/Dnevnik.hr/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track