NEODGOVORNI MEDIJI MOGU DA KORISTE POČINIOCIMA KRIVIČNOG DELA Dopisnik politike upozorio na posledice nekontrolisanog izveštavanja
Foto: Kurir Televizija, Facebook

kurir televizija

NEODGOVORNI MEDIJI MOGU DA KORISTE POČINIOCIMA KRIVIČNOG DELA Dopisnik politike upozorio na posledice nekontrolisanog izveštavanja

Društvo -

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Bora ušla je u deseti dan. Ova vest stigla je i do evropskih i svetskih medija,pa se tako od juče u Banjskom polju nalazi i ekipa CNN-a.

Nemački mediji su nestanak male Danke takodje uvrstili u svoje udarne vesti, dok se u istragu uključila i bečka policija zbog snimka koji im je dostavio jedan Srbin koji živi u Austriji,a na kome se pretpostavljalo da je nestala Danka Ilić u pratnji dve žene za koje se ispostavilo da su Rumunke.

Danka Ilić
foto: Printscreen, Privatna arhiva/Kosmo

Medjutim, u trenutku kada je bečka policija po nalogu javnog tužilaštva zatražila hitno hapšenje osumnjičenih žena, juče se oglasila jedna Srpkinja iz Požarevca koja je prepoznala Rumunku sa snimka.

Povodom slučaja nestale Danke Ilić u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su psihijatar prof. dr Ivanom Stašević Karličić, advokatom Andrija Magdelinić i dopisnik lista "Politika" iz Severne Makedonije Željko Šajn.

Šajn je konstatovao da se u ovakvim slučajevima u istrazi treba fokusirati na roditelje i upozorio na mogće štetne posledice nekontrolisanog plasiranja informacija u medijima:

Željko Šajn
foto: Kurir televizija

- Veoma je specifična situacija pogotovo što stvar uvek mora početi od roditelja i tu će verovatno i da se završi. Sve informacije treba da se koordiniraju. Mi kao novinari moramo voditi računa kako se informacije plasiraju kako ne bi odvele istragu u pogršenom pravcu - rekao je Šain i dodao:

- Nekada se nešto što se čini logičnim ispostavi da nije logično. Novinari sa svojim informacijama ne treba da kontaminiraju dokazni materijal da ne bhi došli u situaciju čak i da upozoravaju počinioce šta se, kako i gde dešava. Mora postojati koordinacija sa istražnim organima kako i šta od informacija plasirati.

Magdalenić se saglasio da istragu treba bazirat na roditeljima:

Andrija Magdalenić
foto: Kurir televizija

- Ovde treba bazirati celu istragu na roditelje ovog deteta. Sve tu počinje i u tom delu se moraju prikupljati dokazi. U kom pravcu će dalje ići istraga ja to ne znam, niti bi bilo profesionalno da o tome govorim čak i da znam, ali trebalo bi je svakako bazirati je na roditeljima.

Povodom veštačenja mobilnog telefona majke rekao je da su elektronski dokaz u sudskim procesima validni kao i ma koji drugi:

- Elektronski dokazi su kao i svi ostali dokazi relevantni na sudu i dosta dobrinose krivičnom postupku i rasvetljenju krivičnog dela. Svakako su relevantni.

02:10

NEODGOVORNI MEDIJI MOGU DA KORISTE POČINIOCIMA KRIVIČNOG DELA Dopisnik politike upozorio na posledice nekontrolisanog izveštavanja

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:00

NOVINARKA KOJE JE PRVA KONTAKTIRALA RUMUNKU SA SNIMKA ZA KURIR: Žena je uplašena i ljuta, da je jutros izašla OTELI BI JOJ DETE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track