SELAKOVIĆ: ZA MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA 7,75 MILIJARDI DINARA! Srbija beleži rekordno visoku zaposlenost
Foto: Minrzs

SELAKOVIĆ: ZA MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA 7,75 MILIJARDI DINARA! Srbija beleži rekordno visoku zaposlenost

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović potpisali su Sporazum o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji će omogućiti sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, za šta je u ovoj godini iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 7,75 milijardi dinara.

- U vremenima kada država beleži stalni rast broja zaposlenih, konstantno smanjenje nezaposlenosti, kada smo u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležili nezaposlenost manju nego u istom periodu prethodne godine, a koja je bila na nivou 9,1 posto, a rekordno visoku zaposlenost od čitavih 50,5 posto. U vreme kada smo imali povećanje broja zaposlenih, registrovano zaposlenih za 2,2 posto i kada je broj nezaposlenih smanjen za preko 39.300 ljudi, pravo je zadovoljstvo baviti se ovakvim poslom - rekao je ministar Selaković.

Podsećajući da je takav rezultat postignut zahvaljujući ozbiljnoj, odgovornoj, ekonomskoj i politici zapošljavanja, koju je započela još Vlada predsednika Aleksandra Vučića 2014. godine sprovođenjem ozbiljnih fiskalnih reformi, Selaković je rekao da je Srbija uspela da ozbiljno smanji nezaposlenost, sa tadašnjih 25,9 posto, na sadašnjih 9 posto.

Potpisanim Sporazumom predviđeno je da iz budžeta Republika Srbija finansira različite mere aktivne politike zapošljavanja, što će biti u korist građana koji su nezaposleni i naše privrede.

- Ove godine naša država je obezbedila više od 7 milijardi dinara sredstava koja će biti utrošena na ovakav način, ali to nije sve. Pored toga mi smo za profesionalnu rehabilitaciju i stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom opredelili 550 miliona dinara i prvi put ove godine krećemo u sprovođenje pilot projekta Garancije za mlade, koje će sprovoditi filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu. Za to je država obezbedila dodatnih 200 miliona dinara, kako bismo se pripremili da za naredne tri godine uđemo u potpuno sprovođenje Garancije za mlade i njegovu primenu na teritoriji naše zemlje - istakao je Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track