KOLIKO KOŠTA PROLEĆNO KREČENJE I KAKO NAĆI SLOBODNOG MOLERA: Čeka se i po dva, tri meseca, a evo koliko su poskupeli po kvadratu
Foto: Shutterstock

prolećno sređivanje

KOLIKO KOŠTA PROLEĆNO KREČENJE I KAKO NAĆI SLOBODNOG MOLERA: Čeka se i po dva, tri meseca, a evo koliko su poskupeli po kvadratu

Društvo -

Prolećno vreme je ove godine poranilo, samim tim i sređivanje kuća i stanova. Kolege su proveravale sa kolikim se izazovima suočavaju gradani koji su odlucili da okrece zidove ili izoluju domove.

Kako naći slobodnog molera - godinama je izazov za mnoge. I to u celoj Srbiji. Zato je Vlado Poljaković iz Lešnice kod Loznice na vreme rezervisao majstore.

moler, Krečenje
foto: Shutterstock

- Pre nekih pola godine otprilike smo napravili neki dogovor i evo, bili smo strpljivi, a i oni su da kažem ispoštovali dogovor - kaže Vlado za RTS, dok poslovođa Igor Kostadinović objašnjava:

- U principu velika je potražnja za molerima i deficit je tog posla. Klijent ukoliko pozove sad, otprilike za dva tri meseca bi mogli možda, u zavisnosti od obima posla, sve zavisi od toga, ali otprilike dva tri meseca mora da čekaju.

Mesecima se čeka i u drugim gradovima. U Novom Sadu i Smederevu treba se najaviti bar mesec u napred, u Kraljevu i Zrenjaninu i do tri, jer isti majstori rade i unutrašnje i fasaderske radove, a firmama koje zapošljavaju molere prioritet su veliki poslovi na zgradama.

moler, Krečenje
foto: Shutterstock

- Polako sa tržišta običan čovek nestaje kao mušterija. Nažalost, mnogi sami to rade kući. Ali eto i pored svega toga mi imamo posla pošto, napominjem ponovo da nas je veoma malo - navodi Rudolf Tapai, vlasnik građevinske firme u Zrenjaninu.

Cene rastu godinama. Od 50 dinara po kvadratnom metru, koliko je stajalo pre pandemije, do minimum 150 dinara u Nišu i Kraljevu. U Novom Pazaru je u proseku evro i po, Smederevu i Novom Sadu dva evra po kvadratu. Kraljevačka firma poslednji put je cene povećala početkom godine, kada je povećan i minimalac.

moler, Krečenje
foto: Shutterstock

- Cene su skočile nažalost po naše građane opet za nekih tridesetak posto. Kažem opet zbog nedostatka radne snage na tržištu i zbog zaštite koju naši sugrađani zahtevaju. Znači zahtevaju pedantnost jednu koja pre mislim da nije bila na ovom nivou - kaže moler Miodrag Jovanović.

Posle velikih poskupljenja tokom pandemije, cene materijala su se prošle godine stabilizovale, a stiropor i metalne konstrukcije su i jeftinije od maskimalno dostignutih.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja