CIKLON SA SREDOZEMLJA STIŽE U SRBIJU: Posle olujnog vetra zasuće nas saharski pesak i prljava kiša! Evo kako to utiče na zdravlje!
Foto: Stefan Stojanović, epa, Shutterstock

upaljen meteoalarm

CIKLON SA SREDOZEMLJA STIŽE U SRBIJU: Posle olujnog vetra zasuće nas saharski pesak i prljava kiša! Evo kako to utiče na zdravlje!

Društvo -

Dolazak novog fronta aktivirao je meteoalarm u Srbiji. Na snazi je žuto upozorenje, uključeno zbog olujnog vetra i obilne kiše.

košava, vetar, kiša
foto: Nemanja Nikolić

U Banatu i Pomoravlju vetar će duvati brzinom većom od 60 kilometara na sat, dok će na istoku i jugu padati kiša i pljuskovi, kaže meteorolog Euronews Srbija Milena Ćirković.

Ciklon sa sredozemlja

- Promena vremena posledica je ciklona koji se regenerisao u Sredozemnom moru. Ispred tog ciklona nalazi se jedan front koji će preći preko Srbije. Osim kiše i pljuskova, taj front povućiće sa sobom i nešto topliji vazduh zato će temperatura biti u porastu. Kiša će danas padati širom Srbije. Delovi zemlje koji će ostati suvi su krajnji zapad i krajnji sever - navela je Ćirković.

Padavinska zona, kako je dodala, biće skoncentrisana iznad južnih predela, južnije od Beograda, tako da će tu danas pasti i najveća količina.

- Prolazak zone kiše i pljuskova, biće praćen sve jačim vetrom. U narednim satima biće vetrovito. Duvaće pojačan do jak severozapadni vetar zbog kog će se činiti da je svežije nego što to zaista jeste. Subjektivni osećaj biće da je temperatura niža. Maksimalna dnevna kretaće se od 13 stepeni na istoku do 18 na severu. U Beogradu će biti do 17 stepeni Celzijusa - rekla je ona.

Uticaj na zdravlje

U narednim satima stiže i saharski pesak u Srbiju. Peska će, dodala je, baš kao i kiše, više biti na jugu nego na severu, ali u pitanju je količina koja ne utiče na zdravlje ljudi.

Sahara, kisa, automobil
foto: Shutterstock

- Ovo je pojava koja je karakteristična za ovaj period godine - rekla je Ćirković.

Saharski pesak cirkulisaće iznad Srbije sve do četvrtka, ali će ga iz dana u dan biti sve manje. Kiša će padati sve do petka, a temperatura se neće bitinije menjati. Ćirković dodaje i da će u naredna tri dana temperatura ostati u plusu tokom noći i jutra.

Kurir.rs/ Euronews Srbija/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track