SRBIJA JE ZEMLJA S NAJVEĆIM SKOKOM INDEKSA SREĆE OD 2010. DO DANAS! Prvi smo na listi, sreća je najviše porasla baš kod nas (FOTO)
Foto: Shutterstock

najnoviji svetski izveštaj o sreći

SRBIJA JE ZEMLJA S NAJVEĆIM SKOKOM INDEKSA SREĆE OD 2010. DO DANAS! Prvi smo na listi, sreća je najviše porasla baš kod nas (FOTO)

Društvo -

Srbija zabeležila najveći skok na godišnjem barometru blagostanja među 143 zemlje, povećavši svoju poziciju za 69 mesta

Srbija je zemlja s najvećim skokom indeksa sreće kod stanovništva u periodu od 2010. godine do danas, navodi se u Svetskom izveštaju o sreći.

Izveštaje je pokazao da je u odnosu na ranije godine reč o vrtoglavom usponu na lestvici sreće a tome svedoči i rang-lista zemalja koja pokazuje da smo u samo dve poslednje godine skočili na listi za neverovatnih 69 mesta.

Iza nas na spisku su Bugarska, Letonija, Kongo, Rumunija, Kina, Gruzija, Litvanija, Filipini i Togo.

Naime, povodom Međunarodnog dana sreće, objavljen je novi Svetski izveštaj o sreći, koji uključuje rezultate istraživanja o zadovoljstvu životom stanovnika Srbije.

Prema rezultatima tog izveštaja, u periodu između 2021. i 2023. godine, Srbija je zabeležila najveći skok na godišnjem barometru blagostanja među 143 zemlje, povećavši svoju poziciju za 69 mesta u odnosu na prethodni period istraživanja od 2006. do 2010. godine.

Mladi najsrećniji

Autori istraživanja, koje je sproveo "Gallup" u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, Istraživačkim centrom blagostanja i Mrežom rešenja za održivi razvoj pri Ujedinjenim nacijama, navode da je ovaj rezultat delimično posledica visoke pozicioniranosti Srbije na listi najsrećnijih naroda u kategoriji mladih ispod trideset godina. Mladi iz Srbije zauzeli su treće mesto u svetu, odmah iza Litvanije i Izraela.

Međutim, stariji "kvare" taj prosek i u generalnom skoru, Srbija, u periodu od 2021. do 2023. godine zauzima 37. mesto na listi najsrećnijih zemalja.

Šta je razlog za skok sreće u Srbiji

Srbija vodi na listi 12 istočnoevropskih zemalja čiji je prosečni indeks sreće skočio za 20 odsto u posledjoj deceniji.

U istom periodu srpska ekonomija se "poduplala" na cifru od 80 milijardi dolara, kao i bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika koji se takođe udvostručio i skočio na 9.538 američkih dolara po glavi srpskog stanovnika.

Ko su manje srećni u svetu

Novo istraživanje je pokazalo da su mladi ljudi širom Severne Amerike i zapadne Evrope manje srećni od svojih roditelja. Osećaj blagostanja među osobama mlađim od 30 godina opao je toliko da su SAD ispale sa liste 20 najsrećnijih nacija. Mladi Britanci su nesrećniji od mladih na tzv. Kosovu, u Moldaviji i čak u El Salvadoru, državi sa visokom stopom ubistava.

S druge strane, stariji od 60 godina u Velikoj Britaniji su među 20 najsrećnijih starijih generacija u svetu, dok bi Amerika bila deseta samo po tom kriterijumu.

Stručnjaci ne otkrivaju tačne uzroke ovih promena, ali smatraju da su povezane sa rastućom zabrinutošću zbog društvenih mreža, nejednakosti prihoda, stambene krize i strahova od rata i klimatskih promena.

Finska je i dalje najsrećnija zemlja na svetu, a visoko su rangirane i ostale nordijske zemlje - Danska, Island i Švedska. Norveška zauzima sedmo mesto. Finska je već sedam godina na vrhu, a kriterijumi koji su tome doprineli uključuju očekivanje zdravog života, visok BDP po glavi stanovnika, socijalnu podršku, nisku korupciju, visoko poverenje u institucije, velikodušnost u zajednici i slobodu u donošenju ključnih životnih odluka. Izrael je zauzeo peto mesto, a Holandija ih sledi.

Kurir.rs/Visualcapitalist.com

Bonus video:

02:10

ŠOK IZVEŠTAJ: SRBIJA JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA U REGIONU, EVO I ZAŠTO! Stručnjaci otkrili stvar koja je PRESUDILA U NAŠU KORIST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track