PATRIJARH PORFIRIJE NA CVETI KRSTIO 36 DECE U RIPNJU: Važno je da se krstimo, ali nije dovoljno da smo samo kršteni! (FOTO, VIDEO)
Foto: Kurir

Hram Svete Trojice

PATRIJARH PORFIRIJE NA CVETI KRSTIO 36 DECE U RIPNJU: Važno je da se krstimo, ali nije dovoljno da smo samo kršteni! (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Danas na hrisćanski praznik Cveti, dan ulaska Hrista u Jerusalim obavljeno je tradicionalno krštenje 36 dece u crkvi Svete Trojice u jednom od najlepših podavalskih sela Ripnju.

Svetu tajnu obavili su patrijarh srpski Porfirije i vladika Ilarion, vikarni episkop patrijarha, a saborno krštenje imali su učenici iz osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Radomir Putnik". Mališani su bili potopljeni u drveno bure što simbolizuje krštenje Hrista u reci Jordan.

Patrijarh Porfirije, Ripanj, krštenje
foto: Kurir

Krstionoca je ovom prilikom specijalno doneta iz manastira Studenica, a deca su nosila bele odežde. Jedno po jedno dete je ulazilo u bure, a patrijarh ga je tri puta spuštao u vodu. Nakon svečanog čina služena je litirgija.

Učešće u radosti praznika i ovog blagoslovenog događaja uzeli su i meštani sela koji su se okupili u velikom broju. Veliki broj verujućih sugrađana je stajao oko crkve koja nije mogla da primi toliko vernika. Ipak, uz dobru organizaciju svi su se pričestili.

Najinteresantnija scena desila se kada je mališan zamerio patrijarhu što mora u vodu.

- Pusti me, šta me kupaš - rekao je ljutito mališan što je oduševilo patrijarha.

06:25

Patrijarh Porfirije krstio decu u selu Ripanj na Cveti

Nakon liturgije Porfirije se obratio okupljenim meštanima.

- Braćo i sestre, danas na Cveti sabrali smo se ovde u divnom kraju do Beograda Ripnju i što smo pored velikog praznika naše crkve Cveti imali i još jedan dodatni blagoslov, a to je blagoslov zbog toga što smo krstili nekoliko desetina dece. Imali smo blagoslov da obavimo svetu tajnu krštenja koja je početak našeg novog života i života u crkvi.

Važno je da se krstimo, a i nije dovoljno da smo samo kršteni. Duhovni zivot treba da se ogleda u našoj svakodnevnici u kojoj se borimo, trudimo da budemo vrsni i čestiti ljudi, da budemo jednom rečju normalni ljudi. Da s druge strane naravno učestvujemo u svetim bogosluženjima crkve, a pre svega u svetoj liturgiji.

1 / 14 Foto: Kurir

Mi se krštavmo, rađamo se da bismo mogli da učetsvujemo u svemu onomome što je život crkve koji ima svoj vrhunac u svetoj liturgiji u svetoj tajni pričešća. Da bismo mogli da se pričešćujemo mirne savesti podrazumeva se trud koji uključuje u sebe i post i molitvu, ali kako smo slabi i nemoćni ljudi pa grešimo i padamo podrazumeva i pokajanje i ispovest.

Krstili smo se da bismo mogli da stupamo u svetu tajnu braka, da bismo mogli da imamo svaki blagoslov crkve. Najčešće neprijatelji smo sami sebi, onda kada ne živimo u duhu Cveti. Na Cveti se radujemo, nosimo grančice pobede i slave, a sveti oci kažu da to cveće koje nosimo i grančice kojima mašemo treba da budu vrline koje ulepšavaju naš život i koje nas čine da budemo slični Bogu.

Na Cveti nam se otkriva istina o tome da pored drugih neprijatelja koje možemo imati gde smo i sami sebi neprijatelji, najveći neprijatelj jeste smrt. Jeste đavo i greh. Gospod je došao tog neprijatelja za nas da pobedi i mi ćemo ga pobediti onda kada smo jedno sa njim, a jedino smo sa crkvom sa njim.

Patrijarh Porfirije, Ripanj, krštenje
foto: Kurir

Ima jedna grupa koja prati Hrista, a to je običan svet, koja se oduševljava, ali i lako razočarava. Da se ne bismo razočarali ne treba olako da se oduševljavmo nego treba da budemo realistični i da slušajući reč Htistovu, slušamo ono što nam pomaže da budemo bolji.

Daće Bog da još češće dolazimo, da igramo kolo, da pevamo pesmu, da pomažemo jedni drugima. Da nam srce bude široko kao što je crkva. Čestitam vama koji ste se krstili - rekao je patrijarh i pozvao krštenu decu da se zajedno fotografišu.

Ripanj, krštenje, Patrijarh Porfirije
foto: Kurir

Patrijarha je, međutim, posebno zanimalo da se još jednom upozna sa dečkom koji se naljutio zbog jutanjeg kupanja:

- Gde je ovaj mali sto mi je zamerio, dođi da se pomirimo - upitao je kroz osmeh patrijarh.

PREDRAG AVRAMOVIĆ

Veliki blagoslov za naše selo

- Veliki blagoslov je za naše selo i našu decu dolazak njegove svetosti patrijarha Porfirija i episkopa Ilariona koji su obavili ovaj svečani čin na tradicionalni način, što je retkost u hrišćanoskom svetu da se obavlja ovakav čin krštenja i da to čini sam patrijarh. Ovo će ostati upisano u istoriji našeg mesta. Deci će ostati urezano u pamćenje kao jedna lepa uspomena - kaže za Kurir Predrag Avramović, predsednik crkvenog odbora u Ripnju.

Nakon sto je Porfirije završio liturgiju, a čin krštenja obavljen učenici iz škole "Vojvoda Radomir Putnik" su patrijarha dočekali pesmom "Junaci sa Košara", "Moj zeleni bore", "Sini jarko sunce sa Kosova". Patrijarhu su za to vreme prilazili meštani i ukazali mu duboko poštovanje, a on je svakoga blagoslovio.

Crkva je za ovu priliku priredila i poklone mališanima, ali posluženje za meštane. Patrijarh se poslužio pogačom i solju koja ga je dočekala na ulazu u crkvenu salu. Tu je patrijarh nastavio druženje sa vernim narodom i sa svima se fotografisao i porazgovarao.

Bonus video:

00:36

Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track