MATURANTI KARLOVAČKE BOGOSLOVIJE PESMOM I TROBOJKOM ODUŠEVILI RAZREDNOG: Ovako su đaci proslavili kraj škole (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

PONOSNI

MATURANTI KARLOVAČKE BOGOSLOVIJE PESMOM I TROBOJKOM ODUŠEVILI RAZREDNOG: Ovako su đaci proslavili kraj škole (VIDEO)

Društvo -

Za maturante gimnazija i srednjih stručnih škola od petka je počeo letnji raspust, a povodom toga u mnogim mestima tradicionalno su organizovali slavlje uz dres-kod, muziku, trubače i baklje!

U moru video-snimaka koji kruže društvenim mrežama, na kojima se vide đaci u šarenim majicama išarani potpisima vršnjaka, izdvojili su se maturanti Karlovačke bogoslovije generacije 2019/2024, koji su pevali numeru iz filma "Šešir profesora Koste Vujića" prilagodivši je tekstualno svom razrednom starešini arhimandritu Arseniju Matiću, kome su zahvalili na znanju i podršci koju im je pružio tokom školovanja.

Dirljiva scena

Na video-zapisu koji se pojavio na zvaničnoj Instagram stranici Bogoslovije Svetog Arsenija vide se maturanti svečano odeveni u odelima, dok njihov razredni starešina stoji ispred njih i sluša stihove pesme koju ponosno pevaju njegovi đaci držeći srpsku trobojku.

maturanti, Karlovačka bogoslovija
foto: Printscreen/Facebook

Reči numere su odzvanjale gradom, raznežile su profesora, Karlovčane, ali i mnoge građane, koji su čak pustili i poneku suzu zbog ove dirljive scene.

Kurir je stupio u kontakt sa arhimandritom Matićem, koji nam je kazao da nema dozvolu Sinoda da daje izjave.

Nešto drugačija, ali opet vesela atmosfera bila je i u Čačku, gde su maturanti uz muziku, igru i dobro raspoloženje proslavili završetak srednjeg obrazovanja i prekretnicu svog života.

Čačak, Maturanti
foto: rina

- Koliko smo jedva čekali ovaj trenutak, zaista smo srećni i žurka je fantastična, ipak, u nama je i delić tuge, jer su ove četiri godine u gimnaziji bile najlepše u našem životu. Ovo je trenutak u kom se sve menja, zato ga vredi propisno i proslaviti. Tu su još i maturski ples i proslava mature, ali ovaj poslednji dan škole svakako je nešto posebno - kazao je za Rinu maturant Stefan.

1 / 2 Foto: rina

Maturska fešta

Ni u Vranju nije izostala maturska fešta đaka rođenih 2005. godine.

- Ovo je poslednji dan srednje škole. Pamtiću gimnazijske dane po divnom društvu, dobrim druženjima i dobrim profesorima. Planiram da upišem Likovnu akademiju u Beogradu. Malo sam emotivna zbog rastanka s generacijskim drugovima, a s druge strane i srećna zato što nastavljamo novi period života, na novom terenu, ali ću se rado sećati ovih srednjoškolskih dana i uvek ću pamtiti gimnaziju. Kad budem otišla u Beograd, biće mi drago da se uvek setim svega - kaže Jovana Janjić.

Vranje, gimnazijalci, maturanti
foto: Kurir/T.S.

U Zrenjaninu je proslava bila drugačija, a maturanti su umesto u centru grada kraj škole obeležili u prirodi, bez veselih povorki i svirača. S druge strane, maturanti gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu su se veselili uz trubače, a neki su zaigrali i kolo.

Vranje, gimnazijalci, maturanti
foto: Kurir/T.S.

Kalendar raspusta

  • Maturanti gimnazija - 24. maj
  • Maturanti srednjih stručnih škola - 24. maj
  • Učenici prvih, drugih i trećih razreda gimnazija - 21. jun
  • Učenici prvih, drugih i razreda srednjih stručnih škola - 21. jun
  • Učenici osmog razreda osnovnih škola - 31. maj
  • Učenici od prvog do sedmog razreda osnovnih škola - 14. jun

U prestonici, đaci XIV beogradske gimnazije su u dvorište škole doveli muziku i doneli baklje te su napravili veselu atmosferu.

Na društvenim mrežama objavljen je i video-snimak slavlja maturanata iz Grocke na kom se vidi kako kolona đaka uz pratnju policije i trubače ide ulicom i veseli se.

Bonus video:

00:44

Maturanti u Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track