STIŽE ZAHLAĐENJE, A NEVREME I DALJE PRETI SRBIJI! Meteorolog Todorović upozorio na još jednu OPASNU pojavu! Evo šta nas sve čeka
Foto: Damir Dervišagić, Dado Đilas

kurir televizija

STIŽE ZAHLAĐENJE, A NEVREME I DALJE PRETI SRBIJI! Meteorolog Todorović upozorio na još jednu OPASNU pojavu! Evo šta nas sve čeka

Društvo -

Osim nepogoda, Srbiji ovih dana prete i šumski požari. Naime, mapu potencijalnih požara juče je objavio Republički hidrometeorološi zavod Srbije.

Radi se, zapravo, o vrednosti indeksa opasnosti od pojave šumskog požara, i on je klasifikovan u 5 kategorija - dve su zelene, jedna je žuta, četvrta je oker, a peta crvena.

To znači, da kada svedočimo toplotnom talasu, požar može da bukne, da se širi vrlo brzo, a da je njegova kontrola jako teška. S obzirom na to da ove nedelje izlazimo iz tog toplotnog talasa, bojazni da će biti požara nema, ali čega treba da se pripazimo, gledaocima Pulsa Srbije objasnio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Nedeljko Todorović
foto: Kurir televizija

- Očekivano je ovo. Još sinoć je počeo priliv nešto hladnijeg vazduha i sad se nastavlja i danas i ovo je sad novi paket hladnijeg vazduha, normalno praćen sa nešto više oblaka i lokalnih pljuskova i grmljavina. Na području Beograda bilo je čak i ponegde malo grada, u svakom slučaju tipično vreme za jun mesec. Znači posle nekoliko veoma pravih letnjih vrućina dolazi osveženje, pljuskovi i grmljavine, to je po receptu tako da kažem. Biće ih i narednih dana, tako da će do petka, subote biti u svim krajima Srbije, da kažem sveže, ali prijatno, umereno, toplo vreme, svakom slučaju svežije za nekih 7, 8, možda i 10 stepeni u odnosu na juče i prekjuče.

Najavio je i novi toplotni talas, već za nekoliko dana.

- Od nedelje ponovo sledi porast temperature, pa će najverovatnije tamo negde oko 19, 20. možda i 21. juna opet biti jedan pik toplote kao što je bilo prethodna dva dana. Do tada temperature će biti oko ili malo ispod prosečnih vrednosti, da kažem to su one maksimalne dnevne vrednosti između 23 i 27 stepeni, a ta neka prosečna maksimalna temperatura je oko 26.

05:29

NEVREME NAD SRBIJOM, OGLASIO SE NEDELJKO TODOROVIĆ: Evo u kojim delovima zemlje se očekuje grad i kad stiže novi TOPLOTNI TALAS

Na pitanje voditeljke Anastasije Čanović koji delovi Srbije su najugroženiji kad je u pitanju grad, Todorović je rekao:

- Pazite, tačnu lokaciju pojave grmlinskog oblaka i grada je teško unapred prognozirati, obično se to kaže za region, jer, evo, na čitavom području Srbije je velika verovatnoća da bude lokalnih pojava nepogoda, tj. grmljavina sa gradom, ne mogu da tvrdim tačno koje mesto, veća verovatnoća danas je na severu, a sutra na istoku i jugoistoku Srbije, ali u principu tačna lokacija je nemoguća. Nemoguća je čak i 2-3 sata unapred, tek kad se vidi grmljavinski oblak radarskim, satelitskim osmatranjem može da se u narednih sat, sat i po, dva, kaže putanja tog oblaka i da se navedu mesta preko kojih će da pređe.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track