SRAMOTA: NVO ismevaju obolele mališane

Sramota NVO Prijatelji dece

SRAMOTA: NVO ismevaju obolele mališane

Društvo -
Na plakatu Dečje nedelje dete sa teškoćama u razvoju prikazano kao uveo cvet, dok su zdrava predstavljena kao nasmejani cvetići

BEOGRAD - Povređeni!Ponekad sam srećna što moj sin neke stvari ne razume. Bio bi nesrećan kad bi shvatio da ga neko vidi kao uveo, siv, iz zemlje iščupan cvet, a drugu decu kao nasmejano cveće raznih boja. Zaista ne mogu da shvatim da neko na ovaj način vidi decu sa teškoćama u razvoju. Kao da mi ismevaju dete!Ovako je majka petogodišnjeg dečaka sa teškoćama u razvoju prokomentarisala plakat manifestacije Dečja nedelja 2012, koja traje do 7. oktobra i koja je ove godine posvećena inkluziji i pravima dece sa ovim problemom. Ovaj plakat, čiji je moto „Rastemo kao jedno - bolji smo zajedno“, izazvao je mnoge negativne komentare, najviše roditelja čija su deca obolela. Prema njihovim rečima, oni su svesni da njihova deca nisu kao i sva ostala, ali da nije u redu da neko decu sa teškoćama u razvoju vidi kao uvele cvetove.Nevladina organizacija Prijatelji dece Srbije i ilustrator Dušan Petričić idejni su tvorci ovog plakata. Petričić nije želeo da komentariše plakat dok je sekretar ove organizacije Iva Eraković rekla da su „skupljene šake koje ovaj cvet toplo pridržavaju i vraćaju u društvo suština poruke“.- Cvet na plakatu nije uveo zato što je drugačiji već zato što je usamljen. Puna integracija i promocija prava dece sa smetnjama u razvoju cilj su ove kampanje, a Prijatelji dece Srbije nebrojano puta dokazali su posvećenost i predanost u zaštiti i promociji prava dece - kaže Erakovićeva.

Plakat koji je izazvao bes roditelja
Plakat koji je izazvao bes roditelja

Petrović: Pogrešno je protumačenoPokrovitelj Dečje nedelje je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, a viši savetnik u ovom ministarstvu Predrag Petrović kaže da je sve pogrešno protumačeno.- Mi smo pokrovitelji ove akcije i sve je pogrešno protumačeno. Ovo je delo našeg čuvenog autora, a ideja je da se prikaže kako neko ko je izolovan može da se pridruži normalnoj sredini - kaže Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track