Najnovije vesti

Kusturica: Oni mene kamenom, ja Kamengrad!

Kusturica: Oni mene kamenom, ja Kamengrad!

Društvo
U Andrićgradu se danas otvara multipleks bioskop, knjižara i nova zgrada opštine Višegrad

BANJALUKA – U Andrićgradu se danas otvara multipleks bioskop, knjižara i nova zgrada opštine Višegrad, a za subotu je planirano prikazivanje filma Zdravka Šotre "Šešir profesora Koste Vujića” i prikazivanje filma "Pravoslavlje".

Tim povodom proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, ne skrivajući zadovoljstvo, kaže da mu je drago što se u Višegradu već ostvaruju različiti sadržaji, dok u Sarajevu nisu u stanju da održe najobičniji muzej.

“Dok se u Andrićgradu otvaraju multipleks bioskop i knjižara, u Sarajevu se zatvara Zemaljski muzej. Nama je jako drago što možemo da otvaramo različite sadržaje, dok u Sarajevu ne mogu da održe najobičniji muzej. Predlažem im da jedan deo eksponata, koji će zjapiti u zatvorenom muzeju, daju nama”, rekao je Kusturica.

On je rekao da Andrićgrad već sada pokazuje da će biti izuzetno uspešan, a da poruka koju šalje glasi: “Oni mene drvljem, ja Drvengrad, oni mene kamenom, ja Kamengrad", rekao je Kusturica aludirajući na optužbe da je neovlašćeno sa navodno značajnih istorijskih spomenika uzimao kamenje za gradnju Andrićgrada.

Kusturica je objasnio da se multipleks bioskop nalazi u sredini grada i trebalo bi u budućnosti da bude sa stanovišta kvaliteta najmoderniji multipleks dodavši da mu je želja da u budućnosti Republika Srpska bude oplemenjena ovim bioskopom kako bi, kako je rekao, održala korak koji je izgubljen, koji u varošima ne postoji, a da pri tome ne bude šoping mol recept.

On je najavio da će biti prikazan i petnaestominutni film o pravoslavlju, koji je samo pilot film za ono što će, kako kaže, uraditi u idućih pet-šest meseci.

“To će biti igrani film podeljen u tri priče i koji će jednostavno biti esencija jednog života, jednog čoveka koji živi sam u manastiru”, rekao je Kusturica i dodao da je "Pravoslavlje", koje će biti predstavljeno u subotu, nagoveštaj filma pod nazivom "Ljubav i rat"”.

On je najavio da će do kraja naredne godine biti završeni glavni objekti u Andrićgradu, a onda će se raditi na enterijerima, posebno pozorišta i hotela.

“U zimu 2013. godine već ćemo početi da pripremamo operu "Na Drini ćuprija", a paralelno s tim će teći i priprema i završetak pozorišta”, rekao je Kusturica.

On je ukazao da je ovaj koncept već potvrdio svoju opravdanost jer se na gradskom trgu dogodili razni programi.

“Mi smo ovde napravili trg koji je mesto na kome se živi, deca se igraju, ispred bioskopa pije kafa. Ovaj grad već sada praktično pokazuje da će u stvari biti izuzetno uspešan”, poručio je proslavljeni reditelj, u intervju banjalučkom Glasu Srpske.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...