60.000 zaposlenih mesecima ne prima platu

Akciju za dostojanstven rad

60.000 zaposlenih mesecima ne prima platu

Društvo -
Procene govore da danas na crno u Srbiji radi između 300.000 i milion ljud, a probni rad se zloupotrebljava i koristi kao sredstvo besplatnog rada

BEOGRAD - Fondacija Centar za demokratiju i šest organizacija okupljenih u Akciju za dostojanstven rad upozorilo je danas da u Srbiji postoji zabrinjavajući stepen kršenja prava u oblasti rada i odstupanja od propisa.

"Procene govore da danas na crno u Srbiji radi između 300.000 i milion ljudi, da više od 60.000 zaposlenih mesecima ne dobija platu, a probni rad se zloupotrebljava i koristi kao sredstvo besplatnog rada", navodi se u saopštenju Fondacije.

Podseća se da je prema proceni Privredne komore Srbije, u avgustu stopa nezaposlenosti iznosila 28,3 posto i izražava zabrinutost zbog drastičnog odstupanja od prakse propisane u zakonodavstvu kojima se jemči zabrana diskriminacije, pravo na bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, pravična naknadu za rad, a ženama, omladini i osobama sa invaliditetom posebna zaštitu na radu i posebni uslove rada, u skladu sa zakonom.

"Na to jasno, između ostalog, ukazuju i statistike pritužbi upućenih Zaštitniku građana i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, ali i odluke Evropskog suda za ljudska prava u kojima je sud dao za pravo građanima Srbije koji su se obratili toj instanci u cilju zaštite prava iz oblasti rada", navodi se u saopštenju. U saopštenju se ukazuje na neke od problema kao što su dužina radnog spora u kojem radnik može ostvarivati svoje pravo - koja u proseku traje četri godine uz troškove od nekoliko hiljada eura.

Prema podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, u proseku u Srbiji godišnje smrtno strada oko 40 zaposlenih, preko 1.000 ih doživi tešku, a preko 20.000 lakšu povredu na radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track