Nobelovac o Srbiji: Znam za Tita i Teslu

Nobelovac o Srbiji: Znam za Tita i Teslu

Društvo -
Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju podsetio na rečenicu Vinstona Čerčila da "Balkan proizvodi više istorije, nego što može da konzumira"

RODOS - Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Robert Kerl o Srbiji zna samo da je veliki naučnik Nikola Tesla bio Srbin, a o ratovima devedesetih kaže da su to bili "potresi koje smo posmatrali sa velike distance".

Kerl je, na pitanje šta je čuo o Srbiji, podsetio na rečenicu Vinstona Čerčila da "Balkan proizvodi više istorije, nego što može da konzumira".

"Ne znam mnogo o Srbiji, a iz perspektive nekog ko je prošao rat izuzetno je što je maršal Tito uspeo da sačuva Jugoslaviju na okupu dok je bio živ", rekao je Kerl na Rodosu gde je bio zvezda foruma Dijalog civilizacija.

Kako je dodao, kada se Jugoslavija raspala bilo je "dosta potresa koje smo posmatrali sa velike distance".

Kerl, sada predavač na Univerzitetu Rajs u Hjustonu, kaže da je Tesla veliki naučnik, na čijem se otkriću naizmenične struje zasnivaju svi uređaji.

Na pitanje o značaju dijaloga, temi foruma koja je i te kako važna i na Balkanu, nobelovac filozofski konstatuje da je za dijalog najvažnija interakcija sa drugim ljudskim bićem i da druga strana ima zajednicki interes da razgovara sa vama. Kerl je najpoznatiji po tome što je, zajedno sa ser Haroldom Krotom i Ričardom Smalejem, radio na tzv. fulerenima, za šta su dobii Nobelovu nagradu za hemiju 1996.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track