Đunić dobio pare od prodaje Sartida?
Foto: Nemanja Pančic

Kreću hapšenja odgovornih

Đunić dobio pare od prodaje Sartida?

Društvo -
Policija proverava kome je otišao deo od pet miliona dolara, koliko je uplaćeno „Dilojtu end Tušu“ na ime konsultantskih usluga

BEOGRAD - Ja tebi, ti meni.Policija bi već danas mogla da počne privođenje umešanih u sumnjivu prodaju Sartida, saznaje Kurir. U isto vreme inspektori pokušavaju da utvrde tokove novca, pre svega to koliko je na ime bonusa dobio Danko Đunić od oko pet miliona dolara, koliko je Ju-Es stil Košice uplatio „Dilojtu“ na kiparski račun na ime konsultantskih usluga.

Prodat za 21,3 miliona- Policija smatra da je tu glavni ključ vezan za korupciju jer se retko viđa da se 25 odsto vrednosti nekog posla daje na konsultantske usluge - kaže on i podseća da je Sartid 2003. godine prodat za 21, 3 miliona dolara, a da je četvrtina otišla na takozvani projekat Zebra, odnosno konsultantske usluge.Sumnju dodatno budi to što je železara prodata u vreme kada je Aleksandar Vlahović, blizak Đunićev poslovni partner, bio ministar privrede i privatizacije. Vlahović je do 2001. godine radio u „Dilojtu“ zajedno sa Đunićem, koji se čak i spominje kao vlasnik. Vlahović i Đunić kasnije su nastavili partnerstva kroz mnoge firme, poput „Eki investmentsa“ i Ekonomskog instituta, koji je takođe umešan u prodaju Sartida.Sumnjiva procena- Početkom decembra 2002. Ekonomski institut procenio je Sartid na 57,6 miliona dolara primenom prinosnog metoda, iako je u stečaju od značaja jedino likvidaciona vrednost imovine, koja je znatno viša. Nije jasno da li je u procenu ušla i imovina pet zavisnih preduzeća. A „Dilojt“ je 2000. procenio vrednost samo Stare železare i Belih limova na 61,1 milion maraka, odnosno oko 30 miliona dolara - navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.Ekonomski institut je, kako saznajemo, angažovao Branislav Ignjatović, stečajni upravnik Sartida. On je na kraju i potpisao ugovor sa kupcem jer je smederevska čeličana prodata iz stečaja, što znači da se prodavala samo imovina bez dugova, koji su ostali državi.Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže za Kurir da se ne može govoriti o milionskim provizijama za savetovanje neke firme.Od Đunića ni glasa- Savetovati kupca je kompleksnije nego savetovati prodavca, ali ipak, tu ne mogu da se zarade milioni dolara ili evra. Savetnici kupaca obično za njih rade dju dilidžens, finansijski i pravni, a moguće je da im se zatraži i da naprave skicu ugovora, da pomognu oko kupovine... - objašnjava Kovačević.Danko Đunić se nije javljao na telefon, dok u „Dilojtu Srbija“ nisu bili raspoloženi da odgovore na naša pitanja.Kupac Sartida platio je čeličanu 21,3 miliona dolara.

Dačić: Nestalo 100 milionaNa listi preduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mestu je Sartid, izjavio je nedavno Ivica Dačić, premijer i ministar policije. Dačić je rekao da su formirani timovi od 60 pripadnika iz 12 policijskih uprava za preispitivanje spornih privatizacija. On je podsetio da je Sartid prodat za nešto više od 20 miliona evra i da od te privatizacije nedostaje najmanje 100 miliona. „Baš me zanima ko je kriv za Sartid i koliko će daleko ta istraga ići“, rekao je on.Za čeličanu nudili 420 miliona dolaraGodinu dana pre prodaje Sartida tadašnji čelnik te čeličane imao je ponudu od kompanije „Fest alpina“, saznaje Kurir. Taj austrijski koncern je, prema svedočenju tog funkcionera, bio spreman da kupi srpsku železaru za 420 miliona dolara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track