Bezbedni smo ove zime, ima dovoljno energenata

Zorana Mihajlović, mnistarka energetike

Bezbedni smo ove zime, ima dovoljno energenata

Društvo -
Biće i dovoljno mazuta za toplane, to će obezbediti država tako da ćemo biti energetski bezbedni ove zime

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u predstojećoj grejnoj sezoni biti dovoljno energenata i gasa, ali da će pripreme za narednu sezonu morati da budu sistemske.

"Energenata i gasa ima dovoljno. Biće i dovoljno mazuta za toplane, to će obezbediti država tako da ćemo biti energetski bezbedni ove zime", rekla je ministarka. Prema njenim rečima, za toplane je obezbeđena dovoljna količina mazuta.

"Ono što ja ne bih volela da se desi u narednoj godini jeste to da ponovo toplane uzimaju iz robnih rezervi, nego moraju sistemski da se pripreme za narednu grejnu sezonu", kazala je Mihajlovićeva. Ona je navela da je država ove godine morala da pomogne toplanama, dok će za narednu grejnu sezonu morati da dođe do sistemskih promena.

"Toplane imaju obavezu da vrate mazut od prethodne godine, država im je ponovo izašla u susret, ali je to rešenje na kratak rok i zato ćemo uvesti sistemske mere", kazala je ministarka. Ona je ocenila da građani sigurno mogu da računaju i na stabilno snabdevanje strujom.

"U narednoj godini, u januaru i februaru, kada se očekuje hladno vreme, imaćemo dovoljne količine struje. Takođe, biće i dovoljnih količina uglja i o tome stanovništvo uopšte ne treba da brine", kazala je Zorana Mihajlović za RTS. Kako je navela, u Vladi Srbije se radi na uspostavljanu stabilnog sistema kako bi svih energenata bilo dovoljno.

http://www.youtube.com/watch?v=2bCVJi5XbY8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track