Najnovije vesti

Ponuda Kineza pred vladom u četvrtak
Foto: Tanjug

Ponuda Kineza pred vladom u četvrtak

Društvo
23:04h
Još se radi na izveštaju o aktivnostima Ministarstva građevine u vezi sa ponudama više građevinskih firmi iz NR Kine koje žele da prave autoput od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, kao i "Moravski koridor" od Pojata do Preljine

BEOGRAD - Ministarstvo građevine i urbanizma najverovatnije će u četvrtak predstaviti Vladi Srbije izveštaj o ponudi kompanija iz Narodne Republike Kine zainteresovanih za gradnju ovdašnjih autoputeva.

Državni sekretar Miodrag Jocić je kazao da se još radi na izveštaju o aktivnostima Ministarstva građevine u vezi sa ponudama više građevinskih firmi iz NR Kine koje žele da prave autoput od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, kao i "Moravski koridor" od Pojata do Preljine.

Državni sekretar je podsetio da je Vlada Srbije u septembru zatražila od NR Kine dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra za izgradnju autoputeva u Srbiji.

"Tražimo povoljan kredit sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto i rokom otplate od 20 godina, s tim što bi grejs period bio pet godina", istakao je Jocić.

Deonice budućeg autoputa Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig su ukupno dugačke oko 50 kilometara (km), a prvi radovi u okviru aranžmana sa kompanijama iz NR Kine, prema Jociću, mogli bi da počnu u rano proleće 2013. na delu od Ljakovca do Ljiga u dužini od 24 km.

Jocić je rekao da je ta deonica trenutno najspremnija za radove, jer su već otkucana rešenja za eksproprijaciju zemljišta, ali da treba za te namene uplatiti oko 28 miliona dinara.

Radne grupe formirane u septembru za Koridor 11 i "Moravski koridor" utvrdiće koje su ponude najpovoljnije i u narednih par nedelja zatražiti od izabranih kompanija iz NR Kine da dostave svoje konačne ponude, posle čega će moći da bude potpisan memorandum o saradnji, a zatim i ugovor, rekao je Jocić.

Na Koridoru 11 domaći izvođači već grade deonicu Ub-Lajkovac u dužini od 12,5 km, a azerbejdžanska firma "Azvirt" izvodi pripremne radove za deo od Ljiga do Preljine, na osnovu kredita vlade u Bakuu za taj posao od 300 miliona evra.

Ministar gradevine i urbanizma Velimir Ilić je ranije izjavio da su kompanije iy NR Kine ponudile veoma povoljne cene, koje se kreću oko 5,8 miliona evra po km.

Vlade Srbije i NR Kine su potpisale Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture u avgustu 2009, a Vlada Srbije je u avgustu ove godine imenovala ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića za predsednika srpskog dela mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom.

Na čelu radnih grupa za pregovore sa izvođačima iz NR Kine su ministar Ilić za Koridor 11 i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović za "Moravski koridor".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...