Uljare Srbije spremne da snize cene!
Foto: Tanjug

Uljare Srbije spremne da snize cene!

Društvo -
Posle sastanka sa Rasimom Ljajićem sa domaćim uljarama saopšteno da bi procenat smanjenja cena bio u zavisnosti od proizvođača

BEOGRAD - Poizvođači ulja u Srbiji izrazili su danas spremnost da snize proizvođačke cene suncokretovog ulja za tri do 10 odsto, saopštio je danas Kabinet potpredsednika Vlade i ministra trgovine Rasima Ljajića. Kako se navodi u saopstenju sa sastanka Ljajića i svih domaćih uljara, procenat smanjenja cena ulja bi bio u zavisnosti od proizvođača, kao i vrste tog proizvoda.

Ljajić je na sastanku informisao uljare i o nameri Vlade Srbije da na sledećoj sednici, na predlog Ministarstva trgovine donese uredbu o snižavanju maksimalne trgovačke marže na prodaju ulja sa sadašnjih 10 na pet odsto. To, kako se ističe, u praksi znači da će, zahvaljujući toj meri, kao i spremnosti proizvođača da snize prodajne cene, ubuduće cena jestivog suncokretovog ulja u maloprodaji biti niža za 15 do 20 dinara po litru od sadašnje.

Ulje se u radnjama prodaje po cenama od 160 do 200 dinara za litar, a ulje iz robnih rezervi košta 142,56 dinara. Odluka proizvođača ulja da snize proizvođačke cene te životne namirnice, kao i najavljena uredba Vlade o snižavanju trgovačkih marži na prodaju ulja, obezbediće tržišnu i cenovnu stabilnost snabdevanja uljem u narednom periodu, ističe se u saopštenju. Paralelno s tim Vlada Srbije će, kako se navodi, preko Republičke direkcije za robne rezerve, nastaviti snabdevaljnje tržišta uljem iz robnih rezervi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track