Amnestija ne rešava problem pretrpanih zatvora
Foto: Kurir

Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta

Amnestija ne rešava problem pretrpanih zatvora

Društvo -
U Evropi postoje jasni standardi koliko kvadratnih metara morate imati po zatvoreniku i da zbog toga naša zemlja može biti u problemu, jer se mora pravdati zbog čega su dva zatvorenika u samici koja je predviđena za jednog

BEOGRAD - Zakon o amnestiji je kratkoročno rešenje i on neće pomoći da se reši sistemski problem pretrpanosti zatvora i velikog broj lica koja su u pritvorima, ocenio je profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić.

On je rekao da Zakonom o amnestiji nisu obuhvaćena krivična dela sa elementima nasilja za koje je izrečena maksimalna kazna zatvora od 30 do 40 godina, kao i ako su učinjena u okviru organizovanog kriminala.

Međutim, Ilić je ocenio da nasilničkog ponašanja ima i van organizovanog kriminala i da su mnogi za ta dela dobili kazne zatvora manje od 30 godina i dodao da je to glavni razlog oko koga se spore vlast i opozicija.

"Međutim, Zakon o amnestiji je kratkoročno rešenje i on neće pomoći da se reši sistemski problem pretrpanosti zatvora i veliki broj lica koja su u pritvorima", rekao je Ilić.On je istakao da se u zatvorima danas nalazi oko 12.000 ljudi, a da su oni pravljeni za 5.000 do 6.000 ljudi.

Ilić je rekao da u Evropi postoje jasni standardi koliko kvadratnih metara morate imati po zatvoreniku i da zbog toga naša zemlja može biti u problemu, jer se mora pravdati zbog čega su dva zatvorenika u samici koja je predviđena za jednog.

On je dodao da za izgradnju novih zatvora nema novca, ali da se mora raditi na tome da sudije umesto kazni zatvora izriču i neke druge kazne kao što su rad u javnom interesu, kao i da se broj onih koji su u pritvoru smanji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track